Sitruunamunkit

Vapun kunniaksi päätimme tehdä ihan itse munkkeja. Kokeilin sitruunan lisäämistä pullataikinaan ja munkeista tuli huippuhyviä! Tässäpä siis munattomien, maidottomien sitruunamunkkien ohje. Taikinamäärä on suht pieni, mutta siitä tuli 12 reilunkokoista munkkirinkilää.

 • 1 prk Sunnuntai vaniljakastiketta
 • 1 dl vettä
 • 0,75 dl sokeria
 • 0,5 rkl vaniljasokeria
 • 0,5 tl suolaa
 • 1 sitruunan kuori raastettuna
 • 1/2 palaa tuorehiivaa
 • 6 dl vehnäjauhoja
 • 50 g leivontamargariinia

Lämmitä vaniljakastike ja vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita hiivan kanssa. Lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri, suola ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita mukaan vehnäjauhot ja sulatettu leivontamargariini. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Pyöritä taikinasta palloja ja anna kohota puolisen tuntia liinan alla. Munkkirinkilöiden tekemisen suhteen on näköjään kolmea koulukuntaa – rinkilät voidaan tehdä pitkästä pötköstä tai rei’ittämällä pyöreä munkki ennen tai jälkeen kohotuksen. Koska Marttojen simaohje toimi niin hyvin, päätin luottaa tälläkin kertaa Marttoihin ja tehdä reiät munkkeihin vasta juuri ennen paistamista.

Hyvät ohjeet munkkien paistamiseen löytyy mm. Kinuskikissan sivuilta. :)

Munkeista puolet sai ylleen perinteisesti sokeria…

… mutta puolet pääsi sokerikuorrutekoekaniineiksi:

Sokerikuorrutteessa on 3 dl tomusokeria ja 2 rkl sitruunamehua sekä elintarvikeväriä. Tein ensin puolikkaan annoksen sokerikuorrutusta, mutta se loppui kesken ja toiseen puolikkaaseen lorahtikin vähän reippaammin keltaista väriä. :) Kuorrutusta jäi hieman yli, joten sikäli ohje oli vähän reilu kuudelle isolle munkille.

Sitruunasokerikuorrute oli mielenkiintoinen kokeilu munkin päällä. En ehkä itse pidä niin kauheasti happamista mauista, joten en erityisesti innostunut makuyhdistelmästä. Kuitenkin Miehelle sitruunakuorrutteiset munkit maistuivat loistavasti, joten kuorrutusta kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos on sitruunan ystävä! :)

Advertisement

24 vastausta artikkeliin “Sitruunamunkit

 1. Nam! Ajankohtainen herkku. Kiva että jaoit tämän Kivempi blogin Viikonlopun linkkiringissä. Sen kautta tänne löysin. Tulen toistekin, nyt kun reitin tänne opin :)

  Tykkää

 2. Nam! Ajankohtainen herkku. Kiva että jaoit tämän Kivempi blogin Viikonlopun linkkiringissä. Sen kautta tänne löysin.
  Tulen toistekin, nyt kun reitin tänne opin :)

  Tykkää

 3. Nuo olivat myös meillä ensimmäiset itsetehdyt munkit ja niin kovasti tykättiin, että tänäkin vuonna olisi tarkoitus niitä paistaa. :) Jos tykkäät sitruunasta, niin kannattaa kokeilla! Tee vaikka pieni satsi?

  Tykkää

 4. Nuo olivat myös meillä ensimmäiset itsetehdyt munkit ja niin kovasti tykättiin, että tänäkin vuonna olisi tarkoitus niitä paistaa. :) Jos tykkäät sitruunasta, niin kannattaa kokeilla! Tee vaikka pieni satsi?

  Tykkää

 5. Oi, kiva että löysit tänne ja tervetuloa uudestaan! Minäkin olen löytänyt Viikonlopun linkkiringistä paljon uutta luettavaa, joten onneksi Minttu jaksaa pyörittää sitä! :)

  Tykkää

 6. Oi, kiva että löysit tänne ja tervetuloa uudestaan! Minäkin olen löytänyt Viikonlopun linkkiringistä paljon uutta luettavaa, joten onneksi Minttu jaksaa pyörittää sitä! :)

  Tykkää

 7. Oi vitsi! Kylläpä kuulostaa ja näyttää herkulliselta! En ole koskaan paistanut munkkeja. Pitäisi varmaan kokeilla. Mua jännittää sen rasvan kanssa läträäminen, vaikka eipä tuo kai ole kauhean vaikeaa…?

  Tykkää

 8. Oi vitsi! Kylläpä kuulostaa ja näyttää herkulliselta! En ole koskaan paistanut munkkeja. Pitäisi varmaan kokeilla. Mua jännittää sen rasvan kanssa läträäminen, vaikka eipä tuo kai ole kauhean vaikeaa…?

  Tykkää

 9. Mua jännittää myös eikä öljyssä tulekaan paistettua muuta kuin munkit kerran vuodessa. Mun jänskitystä kuitenkin lievensi se, kun luin jostain, että ruokaöljyn leimahduspiste on paljon korkeammassa lämpötilassa kuin missä munkkeja paistetaan. Vaikka rasvapalo siis tottakai on mahdollinen, niin mun mieltä huojensi tieto siitä, ettei öljy yht'äkkiä pamahda liekkeihin, jollei liettä pidä koko aikaa ihan täysillä ja kuumenna öljyä tarpeettoman kuumaksi. :)

  Tykkää

 10. Mua jännittää myös eikä öljyssä tulekaan paistettua muuta kuin munkit kerran vuodessa. Mun jänskitystä kuitenkin lievensi se, kun luin jostain, että ruokaöljyn leimahduspiste on paljon korkeammassa lämpötilassa kuin missä munkkeja paistetaan. Vaikka rasvapalo siis tottakai on mahdollinen, niin mun mieltä huojensi tieto siitä, ettei öljy yht'äkkiä pamahda liekkeihin, jollei liettä pidä koko aikaa ihan täysillä ja kuumenna öljyä tarpeettoman kuumaksi. :)

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s