Joulukoristeita edullisesti tuunaten ja kierrättäen

Huomenna perjantaina 28.11. vietetään Älä osta mitään -päivää, jossa teemana on tänä vuonna krääsätön joulu. Teemapäivän hengessä uudistin joulukoristevalikoimaamme muutamalla itsetehdyllä, tuunatulla tai kierrätetyllä koristeella.

Joulupalloihin uusi pinta

Kultaiset joulupallot eivät olleetkaan minun juttuni, joten uusien sijaan tuunailin vanhoja. Pallot saivat kaverikseen Juhani Ahon kootut teokset X:n. Kannatti käyttää vanhaa kirjaa, sillä muste ei tahrinut sormia eikä sutannut joulupalloa!

Paperisuikaleet on kiinnitetty decoupage-lakalla. Suikaleen nurjalle puolelle levitetään lakkaa ja paperi painellaan pallon pintaan. Kivaa väriä koristeihin tuli serveteistä leikatuista kuvioista. Jos koristelet servetin avulla, käytä siitä vain ylimmäinen värillinen paperikerros! Valmiin pallon pinnalle levitetään kerros lakkaa, annetaan kuivua hyvin ja toistetaan lakkaus vielä uudelleen.

Servetin lisäksi koristelussa voi käyttää esimerkiksi kuvia, kirjaimia tai sanoja kirjoista tai sanomalehdistä. Pintaan voi liimata tarroja tai siihen voi kirjoittaa tussilla (käytin vedenkestävää kalvotussia, joka tarttui ja pysyi lakan päällä hienosti).

Paperisuikalesydän

Ahon kirja sai uusiokäytön myös sydänkoristeiden muodossa. Paperisuikaleiden määrää, pituutta ja leveyttä muuttamalla saat sopivia sydämiä moneen eri paikkaan.

Kiinnitä paperisuikalenippu toisesta päästä niitillä yhteen. Leikkaa suikaleet eri pituisiksi – keskellä olevat kaksi suikaletta ovat lyhimpiä ja molemmin puolin vastakkaiset suikaleet ovat aina samanmittaisia. Aseta suikaleiden päät samalle tasolle, taivuta sydämenmuotoisiksi ja laita nauha tai lanka suikaleiden väliin – kiinnitä niitillä.

Lankasydän

Laatikosta löytyi kerä Novitan Polkka-lankaa sopivasti jouluisen vihreänä. Päätin kokeilla, miten onnistuu tärkkäys sokerivedellä.

Sulata sokeri veteen. Käytin tässä postauksessa oleviin töihin 1 dl vettä ja 2 dl sokeria, jolloin sokerivettä jäi jonkin verran yli – veden ja sokerin suhde oli kuitenkin sopiva ja toimi hienosti. Anna sokeriveden jäähtyä. Piirrä haluamasi kuvion ääriviivat leivinpaperille, aseta paperi silityslaudalle ja laita nuppineuloja kuvion reunoihin. Kastele lanka sokerivedessä, purista ylimääräinen neste pois ja kieputa lanka nuppineulojen avulla kuvioksi. Anna kuivaa hyvin.
Mittasin kuivasta langasta sopivan mittaisen pätkän ja kastelin langanpätkät yksi kerrallaan. Aluksi käytin käsien suojana kertakäyttökäsineitä, mutta loppujen lopuksi helpointa oli vain pestä tahmeat kädet silloin tällöin.

Lankapallo

Kokeilin sokerivettä myös lankapallojen tekemiseen. Lopputulos on jämäkkä ja suht siisti – hieman siellä täällä näkyy sokerikökköjä, mutta niitä ei huomaa katonrajaan ripustetusta koristeesta.

Lankaa on kieputettu ilmapallon ympärille ja annettu kuivaa hyvin. Varatoimenpiteenä tein pallot kylppärissä, jotta lattia on tarvittaessa helppo pestä pois sokeritahnasta.

Teksti langasta

Sama Polkka-lanka pääsi vielä somistamaan joulu-tekstiäni. Lanka on kieputettu kaurahiutalelaatikosta leikattujen kirjaimien ympärille. Liiman sijasta käytin kaksipuolista teippiä, joka toimi mainiosti.

Askartelun iloa! :)
Advertisement

48 vastausta artikkeliin “Joulukoristeita edullisesti tuunaten ja kierrättäen

 1. Hienoa, että innostus levisi! :) Mä olin viemässä tuota kirjaa kirpparille muutenkin, joten raaskin tällä kertaa silputa sivuja. Enpä ole tainnut ennen tuhota kirjaa, joten kerta se on ensimmäinenkin!

  Tykkää

 2. Hienoa, että innostus levisi! :) Mä olin viemässä tuota kirjaa kirpparille muutenkin, joten raaskin tällä kertaa silputa sivuja. Enpä ole tainnut ennen tuhota kirjaa, joten kerta se on ensimmäinenkin!

  Tykkää

 3. Mä myös tykkään lankapalloista! Todistetusti ne ovat myös aika kestävää tekoa, kun muutama tipahtaminen katonrajasta ei näy missään! Taaperon käsittelyyn en niitä kuitenkaan uskaltanut päästää. :)

  Tykkää

 4. Mä myös tykkään lankapalloista! Todistetusti ne ovat myös aika kestävää tekoa, kun muutama tipahtaminen katonrajasta ei näy missään! Taaperon käsittelyyn en niitä kuitenkaan uskaltanut päästää. :)

  Tykkää

 5. Kauniita tekstikoristeluita tuli, mutta silti minun kirjanrakastajasydäntäni kirpaisee, kun kirja tuhotaan. Olihan se kärsinyt yksilö?

  Tykkää

 6. Kauniita tekstikoristeluita tuli, mutta silti minun kirjanrakastajasydäntäni kirpaisee, kun kirja tuhotaan. Olihan se kärsinyt yksilö?

  Tykkää

 7. Kirja oli vanha ja nuhraantunut. Ajattelin kuitenkin, että sen on parempi olla palasina esillä kauniisti kuin yksin hyllyssä pölyttymässä täysin ilman huomiota ja muistamista. :)

  Tykkää

 8. Kirja oli vanha ja nuhraantunut. Ajattelin kuitenkin, että sen on parempi olla palasina esillä kauniisti kuin yksin hyllyssä pölyttymässä täysin ilman huomiota ja muistamista. :)

  Tykkää

 9. Tosi kivoja. Mullakin on menossa joulupallojen tuunaus jonka aloitin eilen. niiden maalaaminen vaan on hiton hankalaa kun eivät tahdo pysyä paikallaan ja jos virittelee telineeseen niinkuin minä niin ei saa maalattua kuin puolet kerralla,.

  Tykkää

 10. Tosi kivoja. Mullakin on menossa joulupallojen tuunaus jonka aloitin eilen. niiden maalaaminen vaan on hiton hankalaa kun eivät tahdo pysyä paikallaan ja jos virittelee telineeseen niinkuin minä niin ei saa maalattua kuin puolet kerralla,.

  Tykkää

 11. Uskon, että maalaaminen on tuskastuttavaa etenkin, jos yrittää saada kuvia palloon! Mä sain juuri ja juuri lakan taiteiltua pallon pintaan pitämällä pallon kannasta kiinni, mutta ei toivoakaan, että siinä asennossa olisi pystynyt tekemään kuviointia. Mä laitoin pallot kuivumaan roikkumalla kattokyntteliköstä (josta niille löytyikin lopullinen sijoituspaikkakin) – voisikohan maalaaminen onnistua niin, että pallot roikkuisivat jossain?

  Tykkää

 12. Uskon, että maalaaminen on tuskastuttavaa etenkin, jos yrittää saada kuvia palloon! Mä sain juuri ja juuri lakan taiteiltua pallon pintaan pitämällä pallon kannasta kiinni, mutta ei toivoakaan, että siinä asennossa olisi pystynyt tekemään kuviointia. Mä laitoin pallot kuivumaan roikkumalla kattokyntteliköstä (josta niille löytyikin lopullinen sijoituspaikkakin) – voisikohan maalaaminen onnistua niin, että pallot roikkuisivat jossain?

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s