MAKROTEX: Bokeh! – uutta opettelemassa

Huh, tällä viikolla MakroTex-valokuvahaasteen teema on vaikein, mihin olen osallistunut. Teema on aiheen sijaan tekninen, ja kuvaammekin bokeh-kuvia. Ehdin vain kerran aurinkoisena päivänä ulos kameran kanssa, joten tässä ovat ihka ensimmäiset bokehini!
Valitsin taustavalopalleron muodoksi perinteisen ympyrän, mutta ensi kerraksi ostan vihdoinkin askarteluveitsen ja väkerrän sydänaukon. Katsoin apua täältä ja tein kartongista yksinkertaisen, linssin eteen teipattavan mustan ympyrän ja sen keskelle pyöreän reiän.
Kuvatessani olin aivan varma, että kokeilu epäonnistui täysin, mutta koneella kuvia katsellessani huomasinkin bokeh-efektiä taustassa. Jipii! Kuten kuvien taidokkaista rajauksista ja kuvakulmista huomaa, keskityin todellakin vain bokehin metsästämiseen ja unohdin kaiken muun sommittelun.
Olen joskus aikaisemminkin ihastellut bokeh-kuvia, mutta silloin en viitsinyt syventyä asiaan enempää. Tämän pienen kokeilun myötä totesin, että nyt voisi olla viimein hyvä hetki perehtyä kameran teknisiin ominaisuuksiin vähän enemmän ja harjoitella uusiakin asioita.
Bokeh-kokeilu oli myös äärimmäisen hyvä muistutus siitä, millaista on lähes täysin uuden asian opettelu: Näin aikuisena monet päivän aikana tekemistäni asioista sujuvat rutiinilla ja pienellä miettimisellä. Ongelmatilanteissakin mielessä on valmiina useita ongelmanratkaisukeinoja, joita lähteä kokeilemaan. Epämukavuusalueelle siirtyessä huomaa kuitenkin, kuinka vaikea on toteuttaa visiota, kun ei ymmärrä kaikkia teknisiä sanoja tai ohjeita, ei hahmota kuvakulmia eikä rajauksia, ei löydä kameraan oikeita asetuksia eikä oikein edes tiedä, mitä on tavoittelemassa.
Lapsilla on aikamoinen työ uuden opettelussa.
Lisää bokehia löydät täältä:
Pieni Lintu - MakroTex challenge

Ehdit muuten vielä huomisen ajan osallistua arvontaan! :)

84 kommenttia artikkeliin ”MAKROTEX: Bokeh! – uutta opettelemassa

 1. Wau mitä kuvia! Bokeh sana oli minulle tuntematon ja jouduin minäkin googlen ottamaan apuun. Ymmärsin, että kuva on sellainen jossa on jokun terävä kuva ja sumea tausta, mutta ilmeisesti pitää myös olla palloja taustalla, täytyy opetella tämä tekniikka kunnolla!

  Tykkää

 2. Wau mitä kuvia! Bokeh sana oli minulle tuntematon ja jouduin minäkin googlen ottamaan apuun. Ymmärsin, että kuva on sellainen jossa on jokun terävä kuva ja sumea tausta, mutta ilmeisesti pitää myös olla palloja taustalla, täytyy opetella tämä tekniikka kunnolla!

  Tykkää

 3. Siis niin upeita!!! Itse olen joskus väkerrellyt noita pahvijuttuja, tähden, sydämen ja perhosen. Mutta niiden kanssa on jotenkin vaikea kuvata. Ehkä se mun pahvitötsä ei tuu tarpeeksi lähelle linssiä kun kuvaan tulee niin paljon mustaa vignetteä reunoihin.

  Tykkää

 4. Siis niin upeita!!! Itse olen joskus väkerrellyt noita pahvijuttuja, tähden, sydämen ja perhosen. Mutta niiden kanssa on jotenkin vaikea kuvata. Ehkä se mun pahvitötsä ei tuu tarpeeksi lähelle linssiä kun kuvaan tulee niin paljon mustaa vignetteä reunoihin.

  Tykkää

 5. Upeita kuvia, voisi vaikka kehystää ja laittaa seinälle! Minullekin tämä bokeh oli uusi termi, mutta tykkäsin kovasti aiheesta. Vähän haastetta :). Omat kuvani eivät ehkä ole tyylipuhtaita bokeh-kuvia, mutta noh, harjoittelen vähän lisää!

  Tykkää

 6. Upeita kuvia, voisi vaikka kehystää ja laittaa seinälle! Minullekin tämä bokeh oli uusi termi, mutta tykkäsin kovasti aiheesta. Vähän haastetta :). Omat kuvani eivät ehkä ole tyylipuhtaita bokeh-kuvia, mutta noh, harjoittelen vähän lisää!

  Tykkää

 7. Upeita kuvia! tää bokeh oli mullekkin ihan uus juttu, tosi kiva oli harjotella. Mäkin luin tosta ” taustavalokartongista” täytyykin alkaa harjotella sitäkin, sun kuvista tuli niin upeirta!! ♡

  Tykkää

 8. Upeita kuvia! tää bokeh oli mullekkin ihan uus juttu, tosi kiva oli harjotella. Mäkin luin tosta ” taustavalokartongista” täytyykin alkaa harjotella sitäkin, sun kuvista tuli niin upeirta!! ♡

  Tykkää

 9. Mua harmittaa kun en kyynärsauvojen kanssa ole voinut heittäytyä täysillä haasteisiin pitkään aikaan. Onneksi kohta saatan päästä kepeistä eroon. Sitten karkaan metsään joka päivä!

  Tykkää

 10. Mua harmittaa kun en kyynärsauvojen kanssa ole voinut heittäytyä täysillä haasteisiin pitkään aikaan. Onneksi kohta saatan päästä kepeistä eroon. Sitten karkaan metsään joka päivä!

  Tykkää

 11. Mua harmittaa kun en kyynärsauvojen kanssa ole voinut heittäytyä täysillä haasteisiin pitkään aikaan. Onneksi kohta saatan päästä kepeistä eroon. Sitten karkaan metsään joka päivä!

  Tykkää

 12. Mua harmittaa kun en kyynärsauvojen kanssa ole voinut heittäytyä täysillä haasteisiin pitkään aikaan. Onneksi kohta saatan päästä kepeistä eroon. Sitten karkaan metsään joka päivä!

  Tykkää

 13. No mutta, nämähän ovat todella hienoja! Loistava aihe tällä kertaa. Oli mukava opetella uutta ja näköjään mä oon silti ihan pihalla, kun en mistään pahveista tiedä tuon taivaallista.;D Kertausta, kertausta…

  Tykkää

 14. No mutta, nämähän ovat todella hienoja!
  Loistava aihe tällä kertaa. Oli mukava opetella uutta ja näköjään mä oon silti ihan pihalla, kun en mistään pahveista tiedä tuon taivaallista.;D Kertausta, kertausta…

  Tykkää

 15. Hienoja kuvia!Itse en taustavalokartonkia en käyttänyt – kuvani ovat aina ”sumeita” ;) Täytyy kyllä opetella tuon taustavalokartonginkin käyttöä…

  Tykkää

 16. Hienoja kuvia!
  Itse en taustavalokartonkia en käyttänyt – kuvani ovat aina ”sumeita” ;) Täytyy kyllä opetella tuon taustavalokartonginkin käyttöä…

  Tykkää

 17. Hienoja kuvia – olet todella nähnyt vaivaa! Mitä tuo pahvin kanssa askartelu oikein tarkoittaa, voitko selittää tarkemmin? Minä vain vein kameran lähelle kohdetta… ;) Kiitos vielä, kävin täältä sun blogista vähän opiskelemassa, mistä aiheessa on kysymys, ennen kuin uskalsin julkaista omani =)

  Tykkää

 18. Hienoja kuvia – olet todella nähnyt vaivaa! Mitä tuo pahvin kanssa askartelu oikein tarkoittaa, voitko selittää tarkemmin? Minä vain vein kameran lähelle kohdetta… ;) Kiitos vielä, kävin täältä sun blogista vähän opiskelemassa, mistä aiheessa on kysymys, ennen kuin uskalsin julkaista omani =)

  Tykkää

 19. Jos oikein ymmärsin googlen avustuksella, niin linssin edessä olevaan mustaan kartonkiin leikattu aukko tekee kuvauskohteen taustalla näkyvistä valopilkuista tietynmallisia. Eli nyt kun minulla oli pyöreä reikä kartongissa, tuolla taustallakin näkyy ympyröitä. Jos olisin tehnyt sydämenmuotoisen reiän, olisi taustalla paljon pieniä sydämiä. :) Kynsisaksilla minisydämen leikkaaminen oli vähän haastavaa, joten tarvitsen seuraavaa kokeilua varten askarteluveitsen. :D

  Tykkää

 20. Jos oikein ymmärsin googlen avustuksella, niin linssin edessä olevaan mustaan kartonkiin leikattu aukko tekee kuvauskohteen taustalla näkyvistä valopilkuista tietynmallisia. Eli nyt kun minulla oli pyöreä reikä kartongissa, tuolla taustallakin näkyy ympyröitä. Jos olisin tehnyt sydämenmuotoisen reiän, olisi taustalla paljon pieniä sydämiä. :) Kynsisaksilla minisydämen leikkaaminen oli vähän haastavaa, joten tarvitsen seuraavaa kokeilua varten askarteluveitsen. :D

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s