Onni Blogien joulukalenteri: Maisemakuvia Suomesta

Aloin itsenäisyyspäivän kynnyksellä pohtia, kuinka paljon Suomi on muuttunut itsenäisyyden aikana. Yhteiskunta on muuttunut paljon, tottakai. Suomen muuttuminen ja kehittyminen ei yllätä, mutta jäin pohtimaan, olemmeko me suomalaiset muuttuneet. Millaisia suomalaiset ovat ennen olleet ja millaisia olemme nyt? Entä mikä täällä on pysyvää – sellaista Suomea ja suomalaisuutta, joka ei muutu helposti.

Tervetuloa mukaan pohtimaan – klikkaa pohdintojen ja kuvien taustalle musiikkia täältä! :)

Suomalaisuutta on vaikea määritellä, sillä jokainen kokee sen omalla tavallaan. Toiselle suomalaisuus on Suomen joukkueen kannattamista urheilutapahtumissa, toiselle suomalaisten tuotteiden suosimista. Joku liittää suomalaisuuteen saunan, viinan ja ruisleivän, mutta toiselle suomalaisuus voi olla hiljaisuutta, avantouinteja ja suklaata.

Suomalaisia voidaan kuvata juroiksi, sisäänpäinkääntyneiksi ja ennakkoluuloisiksi. Toisaalta kuitenkin meidät voi nähdä myös kansainvälisinä ja innovatiivisina. Joku ehkä yhdistää suomalaisen humalahakuiseen juomiseen, mutta toinen latotansseihin tai juhannusjuhliin kokon äärellä.

Koska yhteiskunta on muuttunut paljon viimeisen lähes vuosisadan aikana ja koska suomalaisistakaan ei pysty muodostamaan mitään kattavaa identiteettikuvausta, mikä sitten on Suomea ja suomalaisuutta?
Luonto.
Vaikka ympäristö on muuttunut ja ilmastokin hieman lämmennyt, suomalainen luonto on pysynyt samana. Meillä on edelleen neljä selvästi erilaista vuodenaikaa ja lukuisia suomalaisia sielunmaisemia: saariston kalliot ja meri sekä monet järvet ja kaislikot, laakeat pellot ja korkeat vaarat sekä tuuheat metsät ja avoin tunturi. On pieniä kylänraitteja ja isompia kaupunkeja, korkeita kerrostaloja ja maatilan pihapiirejä.

Minulle suomalaisuutta ovat erityisesti merenrantakalliot ja kirkuvat lokit, mutta toisaalta myös Pohjois-Karjalan vaarat ja mutkittelevat tiet. Se on havupuumetsää, mutta myös lehtipuita ja suuria, mahtavia tammeja. Se on vanhoja rakennuksia ja mukulakivikatuja, suuria kivitaloja ja torimarkkinoita.

Ympäristössä tapahtuu usein muutoksia niin hitaasti, ettemme välttämättä huomaa niitä. Vaikka Suomessa on rakennettu paljon, purettu paljon ja kunnostettu paljon, on täällä silti myös valtavasti näkymiä, jotka ovat samanlaisia nyt ja 98 vuotta sitten Suomen itsenäistyessä. Minusta ainakin on melko huimaa ajatella, että maisemat ja asiat, joita näemme nyt, ovat osittain samanlaisia kuin jopa satoja vuosia sitten. Tykkään ajatusleikeistä ja mietin toisinaan, kuka on kävellyt aikoinaan samassa kohtaa kuin minä – mitä hän on ajatellut, miten elänyt ja miltä ympäristö on silloin näyttänyt?

Mitkä asiat sinun mielestäsi ovat pysyneet vuosikymmenestä toiseen ennallaan?
Entä millainen on sinun Suomi-maisemasi?


Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! :)

. . . . . .

Tämä postaus on Onni Blogien joulukalenterin kuudes luukku. Eilen Villa Kianassa tehtiin suloisia joulusukkia yhdessä lasten kanssa ja huomenna puolestaan avautuu luukku Kauniskaikuu-blogissa. Kaikki Onni Blogien kalenteriluukut löydät täältä! Lisäksi osallistun tällä kuvakoosteella viikon MakroTex-valokuvahaasteeseen, jossa aiheena on miesihanne / komea / kaunis – komeita maisemiahan ja yksityiskohtia luonnostamme löytyy vaikka kuinka!
. . . . . .

Tipulaa voit seurata sivun alareunasta löytyvän Bloggerin lukijaraadin lisäksi Facebookin, Blogipolun tai Bloglovin’in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!

28 kommenttia artikkeliin ”Onni Blogien joulukalenteri: Maisemakuvia Suomesta

  1. Olipas mahtavia kuvia, kiitoksia retkestä suomalaisuuteen! Kyllä itselle se luonto on edustanut pysyvintä, vaikka niitä lumettomia jouluja on meidän leveysasteille tullut viime vuosina. Järvet, joet, metsät, ne ovat läheisimpiä suomalaisia asioita.

    Tykkää

  2. Olipas mahtavia kuvia, kiitoksia retkestä suomalaisuuteen! Kyllä itselle se luonto on edustanut pysyvintä, vaikka niitä lumettomia jouluja on meidän leveysasteille tullut viime vuosina. Järvet, joet, metsät, ne ovat läheisimpiä suomalaisia asioita.

    Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s