Sokeriton tammi- ja helmikuu

Vuosi sitten näihin aikoihin aloittelin herkutonta tammikuuta ja nyt on aika uusia projekti! Kuukausi meni lopulta ihan hyvin, joten tällä kertaa ajattelin tuplata ajan ja olen helmikuunkin ilman sokeria. Tosin nyt sallin juhlapoikkeukset, joita ei kylläkään kovin montaa ole tiedossa. :)

Viime tammikuussa vaikutukset herkkulakon aikana olivat selvät: olo oli energisempi ja painokin tippui parin kilon verran. Kuulostaa hyvältä ja aloin nyt kovasti pohtia, miksi sorruinkaan taas herkutteluun. Omalla kohdalla ainakin sokeri + väsymys on tehokas kierteen aiheuttaja: kun väsyttää, tekee mieli herkutella ja kun herkuttelee, elimistö saa sokeripiikin, minkä jälkeen taas väsyttää ja tekee mieli makeaa.

marmeladi, marmelaadi, herkkulakko, sokerilakko, hedelmäkarkki

 

marmeladi, marmelaadi, herkkulakko, sokerilakko, hedelmäkarkki

Totesin viime herkkulakon jälkeen, että jatkuva herkuttomuus on kurjaa ja yritän panostaa siihen, että herkuttelu rajoittuu vain viikonloppuun. Se ei onnistunut, joten kokeilen nyt, auttaisiko kahden kuukauden lakko tekemään sokerittomuudesta arkea.

Piilosokeria on monissa ruoissa ja itse hämmästyin vuosi sitten esimerkiksi siitä, kuinka muutamissa leivissä on enemmän sokeria kuin maustetussa jogurtissa. Jonkin verran piilosokeria varmasti lakonkin aikana tulee syötyä, mutta pääpiirteittäin noudatan sokeritonta linjaa: ei maustettuja jogurtteja, ei mehuja tai limppareita, ei suklaata, karkkia, pullaa tai keksejä. Ei kuivattuja hedelmiä (paitsi rusinoita kohtuudella, jos oikein paha makeanhimo iskee), ei hedelmäsäilykkeitä sokeriliemessä eikä kaakaota. Olen hieman skeptinen makeutusaineita kohtaan, joten yritän olla korvaamatta sokerillisia tuotteita kevytversioilla – ei siis myöskään light limppareita eikä keinomakeutettuja jogurtteja. Ja koska sokerin korvaaminen rasvalla olisi myös vähän huijaamista, tulee ei myös esimerkiksi sipseille ja suolapähkinöille.
marmeladi, marmelaadi, herkkulakko, sokerilakko, hedelmäkarkki

Ensisijainen tavoitteeni lakon suhteen on sokerikoukusta eroon pääseminen. Jos samalla pääsen lähemmäksi omaa painoani ennen raskauksia, niin se olisi todella kiva lisä! Liikasokeri aiheuttaa eri lähteiden mukaan painonnousun lisäksi muun muassa erilaisia tulehdustiloja kehossa, nostaa verenpainetta sekä aiheuttaa riippuvuus- ja vieroitusoireita vaikkapa tupakan tavoin. Ei kuulosta kovin kivalta, vai mitä?

Lakkoiluhan on ihan tylsää yksin, joten nyt olisi mainio tilaisuus tarttua haasteeseen ja lähteä haastamaan itseään! Jos kaipaat vinkkejä lakon onnistumiseksi, niin kannattaa lukea esimerkiksi tämä lista, kuinka sokerista pääsee eroon viidessä päivässä. Jos puolestaan sokerinkäyttö ja sen haittavaikutukset alkoivat kiinnostaa sinua, niin kannattaa lukea esimerkiksi tämä kirjoitus!

Miltä siis kuulostaa? Lähdetkö mukaan? :)

Aloittelen lakkoa vasta huomenna, sillä tämä kuun ensimmäinen päivä menee vielä herkkuja syödessä. Joulusta jäi nimittäin kaappiin hieman pipareita ja uudesta vuodesta limpparia avatussa pullossa. Niitähän ei mitenkään olisi voinut heittää roskiin, joten uhrauduin. :D Toivottavasti marmeladit eivät ole ihan kuivuneita maaliskuun alussa! (Tai oikeastaan, toivottavasti maaliskuun alussa niitä ei edes tee mieli syödä!)
marmeladi, marmelaadi, herkkulakko, sokerilakko, hedelmäkarkki

 

Fiiliksiä sokerittomuudesta kirjoittelen varmasti tännekin ja linkkailen samalla mukaan muiden postauksia, jos joku innostuu osallistumaan projektiin! :)

Huippua vuotta 2016 sinulle!
. . . . . . .

Tipulaa voit seurata sivun alareunasta löytyvän Bloggerin lukijaraadin lisäksi Facebookin, Blogipolun tai Bloglovin’in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!

Advertisement

60 vastausta artikkeliin “Sokeriton tammi- ja helmikuu

 1. Kiitos kannustuksesta sokerittomuuteen. Kyllä se olisi niin tarpeen. Väsymys ja sokeri ne yhteen sopii ja kierre on valmis :). Aion kyllä vakavasti harkita ehdotustasi ;)

  Tykkää

 2. Kiitos kannustuksesta sokerittomuuteen. Kyllä se olisi niin tarpeen. Väsymys ja sokeri ne yhteen sopii ja kierre on valmis :). Aion kyllä vakavasti harkita ehdotustasi ;)

  Tykkää

 3. Hear, hear! Loppukevään diettaus ja parin kuukauden sokerittomuus sekä niistä aiheutunut hyvä olo ovat muistoja vain. Tällä hetkellä tunnen olevani niin pahassa sokerikoukussa, että tauko tekisi todellakin terää. Tartun haasteeseen, mutta sallin itselleni herkuttelevan kahvihetken kerran viikossa vauvan syntymään asti. Eihän tätä muuten jaksa ;D

  Tykkää

 4. Hear, hear! Loppukevään diettaus ja parin kuukauden sokerittomuus sekä niistä aiheutunut hyvä olo ovat muistoja vain. Tällä hetkellä tunnen olevani niin pahassa sokerikoukussa, että tauko tekisi todellakin terää. Tartun haasteeseen, mutta sallin itselleni herkuttelevan kahvihetken kerran viikossa vauvan syntymään asti. Eihän tätä muuten jaksa ;D

  Tykkää

 5. Mä niin tunnistan tuon väsymyksen aiheuttaman sokerikierteen! Lisäksi mulla toinen sokeria ahmimaan saava asia on migreeni, jota ennen ja jälkeen olen kuin pohjaton kaivo! Sokerittomuus ei siis olisi pahasta ja tiedän jo nyt takuulla etten huijaisi keinomakeutusaineidenkaan kanssa. Ne kun lisäävät rytmihäiriötuntemuksiani. Mä oon kuitenkin niin koukussa etten suoralta kädeltä uskalla lupautua mukaan, mutta lupaan harkita :)

  Tykkää

 6. Mä niin tunnistan tuon väsymyksen aiheuttaman sokerikierteen! Lisäksi mulla toinen sokeria ahmimaan saava asia on migreeni, jota ennen ja jälkeen olen kuin pohjaton kaivo! Sokerittomuus ei siis olisi pahasta ja tiedän jo nyt takuulla etten huijaisi keinomakeutusaineidenkaan kanssa. Ne kun lisäävät rytmihäiriötuntemuksiani. Mä oon kuitenkin niin koukussa etten suoralta kädeltä uskalla lupautua mukaan, mutta lupaan harkita :)

  Tykkää

 7. Meillä on ihan sama edessä. Sokeriton tammikuu ja sen jälkeen toivottavasti maltilla. Tai no, minä syön muutenkin sokeria melko maltillisesti, mutta miestä pitää tässä tsempata.

  Tykkää

 8. Meillä on ihan sama edessä. Sokeriton tammikuu ja sen jälkeen toivottavasti maltilla. Tai no, minä syön muutenkin sokeria melko maltillisesti, mutta miestä pitää tässä tsempata.

  Tykkää

 9. Tsemppiä sokerittomuuteen – hieno päätös! Mä en ole kovin kummoisessakaan sokerikoukussa, pystyn kauppareissuilla kiertämään aina karkkihyllyt (oikeastaan en edes muista niiden olemassaoloa) enkä kovin usein kaipaa makeaa.. MUTTA jos sitä on kaapissa, takuulla syön :P Karkkiövereihin en kykene, mulle riittää yleensä pari konvehtia tms. tulee niin äkkiä paha olo. Silti sokeritonta alkuvuotta voisi harkita, ei takuulla tekis huonoa!Hyvää uutta vuotta Tipulaan! ♥

  Tykkää

 10. Tsemppiä sokerittomuuteen – hieno päätös! Mä en ole kovin kummoisessakaan sokerikoukussa, pystyn kauppareissuilla kiertämään aina karkkihyllyt (oikeastaan en edes muista niiden olemassaoloa) enkä kovin usein kaipaa makeaa.. MUTTA jos sitä on kaapissa, takuulla syön :P Karkkiövereihin en kykene, mulle riittää yleensä pari konvehtia tms. tulee niin äkkiä paha olo. Silti sokeritonta alkuvuotta voisi harkita, ei takuulla tekis huonoa!
  Hyvää uutta vuotta Tipulaan! ♥

  Tykkää

 11. Heippa :)mielenkiintoinen postaus ja minulle myös tämä sokerijuttu on kaiken väsymyksen alkulähde. Tuntuu, että erityisesti nyt joulun alla, homma on riistäytynyt käsistä.Olen nyt viikon verran pyöritellyt tätä ajatusta sokerittomuudesta ja otan haasteen vastaan. Ajattele, en ole koskaan kokeillut tätä juttua tai olen kai joskus yrittänyt mutta se on kaatunut heti alkumetreillä. Kirjoittelen varmasti tässä ihan lähipäivinä asiasta ja teen samalla siitä julkisen tavoitteen itselleni.Eli haasteessa mukana ollaan!Kivaa alkanutta Uutta Vuotta Tipulaan <3

  Tykkää

 12. Heippa :)

  mielenkiintoinen postaus ja minulle myös tämä sokerijuttu on kaiken väsymyksen alkulähde. Tuntuu, että erityisesti nyt joulun alla, homma on riistäytynyt käsistä.

  Olen nyt viikon verran pyöritellyt tätä ajatusta sokerittomuudesta ja otan haasteen vastaan. Ajattele, en ole koskaan kokeillut tätä juttua tai olen kai joskus yrittänyt mutta se on kaatunut heti alkumetreillä. Kirjoittelen varmasti tässä ihan lähipäivinä asiasta ja teen samalla siitä julkisen tavoitteen itselleni.

  Eli haasteessa mukana ollaan!

  Kivaa alkanutta Uutta Vuotta Tipulaan <3

  Tykkää

 13. Yksi herkkuhetki kuulostaa hyvin kohtuulliselta! :) On kyllä jännä, miten nopeasti sitä repsahtaa herkuttomuuden jälkeen – ei tainnut mullakaan viime vuonna mennä kovin kauaa, kun herkuttelu oli taas lähtenyt käsistä herkuttoman tammikuun jälkeen.

  Tykkää

 14. Yksi herkkuhetki kuulostaa hyvin kohtuulliselta! :) On kyllä jännä, miten nopeasti sitä repsahtaa herkuttomuuden jälkeen – ei tainnut mullakaan viime vuonna mennä kovin kauaa, kun herkuttelu oli taas lähtenyt käsistä herkuttoman tammikuun jälkeen.

  Tykkää

 15. Harkitse! Ja voihan mukaan lähteä myös kevennetyllä versiolla! Jos vaikka yksi herkku / päivä tai pienemmät annoskoot tms.? Mun on pakko vetäistä kaikki pois, sillä en kuitenkaan pysy vain yhdessä suklaapalassa. :D

  Tykkää

 16. Harkitse! Ja voihan mukaan lähteä myös kevennetyllä versiolla! Jos vaikka yksi herkku / päivä tai pienemmät annoskoot tms.? Mun on pakko vetäistä kaikki pois, sillä en kuitenkaan pysy vain yhdessä suklaapalassa. :D

  Tykkää

 17. Meillä myös on mieskin mukana projektissa – onneksi! Päätöksessä pysyminen on kuitenkin aina aavistuksen helpompaa, kun siinä on kaksi mukana. :) Tsempppiä sinne miehellesi!

  Tykkää

 18. Meillä myös on mieskin mukana projektissa – onneksi! Päätöksessä pysyminen on kuitenkin aina aavistuksen helpompaa, kun siinä on kaksi mukana. :) Tsempppiä sinne miehellesi!

  Tykkää

 19. Kiitos Miru! :) Olin ekaksi kommentoimassa, että mäkin pystyn useimmiten välttämään heräteostokset kaupassa, mutta asiaa hetken mietittyäni en taidakaan pystyä. :D Mä myös siedän valitettavasti aika hyvin sokeria ja makeaa, joten herkkuöverit tulee melko helposti.

  Tykkää

 20. Kiitos Miru! :) Olin ekaksi kommentoimassa, että mäkin pystyn useimmiten välttämään heräteostokset kaupassa, mutta asiaa hetken mietittyäni en taidakaan pystyä. :D Mä myös siedän valitettavasti aika hyvin sokeria ja makeaa, joten herkkuöverit tulee melko helposti.

  Tykkää

 21. Kiva, että lähdit mukaan! Julkinen päätös on ainakin omalla kohdalla ollut tehokas – joskus alkusyksystä yritin myös herkkulakkoa, mutta se ei kyllä päässyt alkua pidemmälle. Tsemppiä sokerittomuuteen ja oikein hyvää tätä vuotta! :)

  Tykkää

 22. Kiva, että lähdit mukaan! Julkinen päätös on ainakin omalla kohdalla ollut tehokas – joskus alkusyksystä yritin myös herkkulakkoa, mutta se ei kyllä päässyt alkua pidemmälle.

  Tsemppiä sokerittomuuteen ja oikein hyvää tätä vuotta! :)

  Tykkää

 23. Kiitos! :D Mä myös odotan innolla (ja pienellä kauhulla) seuraavaa paria kuukautta. En ihan tainnut hoksata, että sokeriton tammi- ja helmikuu tarkoittavat sitä, että seuraavan kerran herkutellaan maaliskuussa. Maaliskuussa! Sittenhän on jo kevät ja kaikkea. Apua.

  Tykkää

 24. Kiitos! :D Mä myös odotan innolla (ja pienellä kauhulla) seuraavaa paria kuukautta. En ihan tainnut hoksata, että sokeriton tammi- ja helmikuu tarkoittavat sitä, että seuraavan kerran herkutellaan maaliskuussa. Maaliskuussa! Sittenhän on jo kevät ja kaikkea. Apua.

  Tykkää

 25. Tuo sokeriton kuukausi tai kaksi tekisi hyvää! Olen ihan hirveässä sokerikoukussa… Joka päivä tulee jotain sokeripitoista pistettyä suuhun. Nyt olen tehnyt uutena vuotena lupauksen, että vähennän herkkujen syöntiä. Mutta enpä ole vielä ollut yhtään päivää ilman herkkuja… Tsemppiä sokerittomuuteen!

  Tykkää

 26. Tuo sokeriton kuukausi tai kaksi tekisi hyvää! Olen ihan hirveässä sokerikoukussa… Joka päivä tulee jotain sokeripitoista pistettyä suuhun. Nyt olen tehnyt uutena vuotena lupauksen, että vähennän herkkujen syöntiä. Mutta enpä ole vielä ollut yhtään päivää ilman herkkuja…
  Tsemppiä sokerittomuuteen!

  Tykkää

 27. Aivan ihanan värikäs blogi sinulla!itse en voi luvata että jätän sokerit pois koska ainahan niitä tulee jostakin syystä syöyä vaikka kuinka yrittäisin olla syömättä :D

  Tykkää

 28. Aivan ihanan värikäs blogi sinulla!

  itse en voi luvata että jätän sokerit pois koska ainahan niitä tulee jostakin syystä syöyä vaikka kuinka yrittäisin olla syömättä :D

  Tykkää

 29. Mä kanssa monesti viime vuoden aikana lupasin vähentää, mutta aina ne vähentämiset pääsivät parin päivän jälkeen unohtumaan. Ja huomasin myös saman, että jokainen päivä alkoi olla hyvin sokerinen!

  Tykkää

 30. Mä kanssa monesti viime vuoden aikana lupasin vähentää, mutta aina ne vähentämiset pääsivät parin päivän jälkeen unohtumaan. Ja huomasin myös saman, että jokainen päivä alkoi olla hyvin sokerinen!

  Tykkää

 31. Kunnon ruokaremontti kuulostaa myös hyvältä! :) Mä myös päätin, että vihdoinkin otan ruokiin mukaan raaka-aineita, joita ei tähän asti ole tullut syystä tai toisesta käytettyä: enemmän juureksia, kaaleja, papuja…

  Tykkää

 32. Kunnon ruokaremontti kuulostaa myös hyvältä! :) Mä myös päätin, että vihdoinkin otan ruokiin mukaan raaka-aineita, joita ei tähän asti ole tullut syystä tai toisesta käytettyä: enemmän juureksia, kaaleja, papuja…

  Tykkää

 33. Oi kiitos Ida! :) Ja totta, ihan kokonaan sokereiden välttäminen on aikalailla mahdotonta. Jos kuitenkin tätä ylimääräisen sokerin määrää saisi vähennettyä, niin sekin olisi tosi jees. :)

  Tykkää

 34. Oi kiitos Ida! :) Ja totta, ihan kokonaan sokereiden välttäminen on aikalailla mahdotonta. Jos kuitenkin tätä ylimääräisen sokerin määrää saisi vähennettyä, niin sekin olisi tosi jees. :)

  Tykkää

 35. Moikka Emonen. Otan haasteen vastaan! Työpaikalla on helppoa, kun jääkaapissa ei ole koskaan herkkuja, mutta mitä tehdä sitten kun menen kylään tai palaveriin? Niitäkin kertoja on kuukaudessa useita. Täytyy varmaan kehitellä jokin suunnitelma : )

  Tykkää

 36. Moikka Emonen. Otan haasteen vastaan! Työpaikalla on helppoa, kun jääkaapissa ei ole koskaan herkkuja, mutta mitä tehdä sitten kun menen kylään tai palaveriin? Niitäkin kertoja on kuukaudessa useita. Täytyy varmaan kehitellä jokin suunnitelma : )

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s