Vaatekaappi kuntoon: mielikuva vs. todellisuus

Elokuussa minimalismipelin yhteydessä karsin vaatekaappiani reilusti ja nyt puolisen vuotta myöhemmin olen taas jäljelle jääneiden vaatteiden kimpussa. Totesin nimittäin, että turhia vaatteita on edelleen vaikka kuinka!

Luopuessani turhista vaatteista olen samalla joutunut muuttamaan ajatteluani ja pohtimaan kuluttamistani. Ajattelin ensin koota kaikki oivallukset ja pohdinnat samaan postaukseen, mutta siitä olisikin tullut todellinen kilometripostaus. Palastelen siis prosessin pienempiin osiin. :)

harmaa neule, vaatekaapin uudistus

Lähdetään liikkeelle mielikuvista ja todellisuudesta – onko vaatekaapissasi jokin vaate siksi, että se voisi olla kiva vai siksi, että se on kiva? Ennen kuin alkaa raivata vaatekaappia kannattaa pysähtyä miettimään, millaisia vaatteita ajattelee käyttävänsä ja millaisia todellisuudessa käyttää. Onko mielikuva vaatteiden käyttätarkoituksesta sellainen, että se toteutuu?

Huomaan itse ihastuvani vaatteiden väreihin ja kuoseihin ja pitäväni todella tiukasti kiinni mielikuvista, joita vaatteista luon. On toppeja, jotka näen päällä aurinkoisena kesäpäivänä ja mekkoja, joita ajattelen käyttäväni talvella kyläillessä. Todellisuudessa vaatteet eivät silti näytä tai tunnu päällä siltä, mitä kuvittelen, ja ne jäävät käyttämättä. On myös paljon vaatteita, joista olen joskus tykännyt, mutta jotka eivät ole enää omantyylisiä. Mielikuvista luopuminen onkin vaikeaa ja olen pitkin hampain viimein pystynyt luopumaan muutamasta ihanasta vaatteesta, joita haluaisin kovasti käyttää, mutta jotka eivät vain sovi minulle.

harmaa neule, vaatekaapin uudistus

Huomasin, että säästin elokuussa kaappiin paljon vaatteita, joita en käytä nyt mutta joita voisin käyttää joskus tulevaisuudessa. Sieltä löytyy esimerkiksi kolme vakosamettihametta, joita varmasti käytän palatessani töihin.

Mielikuvissani hameet sopivat työpaikalle hyvin, mutta tarkemmin asiaa pohdittuani en olekaan asiasta niin varma. Oikeastihan pukeudun töihin kuten nyt kotona ollessa – useimmiten farkkuihin ja mukavaan paitaan tai tunikaan. Jos en käytä farkkuja, pukeudun mekkoon. En ole käyttänyt hameita kertaakaan kotona ollessani (3 v) ja sitä ennen töissä ollessani yksi hameista taisi olla kerran päällä parin vuoden aikana. Viiden vuoden aikana hameille ei siis ole tullut juurikaan käyttöä, joten millä todennäköisyydellä käytän niitä tulevaisuudessa?

Vaikka oranssi hame mielikuvissa näyttääkin kivalta työvaatteelta, todellisuudessa en jaksa yhtään miettiä työpäivän aikana helman pituutta tai sen nousemista. Enkä myöskään halua käyttää aikaa sen pohtimiseen, nouseeko paita ylös ja töröttääkö vyö tai näkyykö kenties sukkahousujen yläreuna selästä.

Niin ihanat kuin hameet periaatteessa ovatkin, en tarvitse niitä ainakaan kolmea kappaletta. Luovuin siis kahdesta ja jätin yhden ehdottoman lempparin vielä odottamaan hetkeksi, jos mieli vaikka sittenkin muuttuu.

Kuvissa oleva harmaa neule olisi mielikuvissani paksujen sukkahousujen kanssa oikein mainio talvipäivän asu, johon on uloslähtiessä helppo vetäistä toppahousut päälle. Mutta. Helma on ihan liian lyhyt, jotta oikeasti käyttäisin sitä sukkisten kanssa!

Veikkaan, että aika monella muullakin on ongelmia helmanpituuksien kanssa. Löytyykö sieltä kenties joltain kaapista juhlamekkoa, joka mielikuvissa on kaunein mekko ikinä, mutta joka käytännössä ei ole ollut kertaakaan juhlissa yllä? Jos mekko on harvoin käytössä, miksi jokin muu asu on ollut parempi? Vaikka mekko olisi kuinka kaunis tahansa ja kuinka kallis tahansa, sitä tulee hyvin harvoin käytettyä, jos helmanpituus tuntuu itsestä väärältä.

Tällä kertaa neule sai jäädä vaatekaappiin, sillä sukkahousujen sijasta se on kiva farkkujen kanssa. Olen myös pikkuhiljaa alkanut tykätä sinisestä, joten sille alkaa löytyä mätsääviä asusteitakin!

siniset korvakorut, vaatekaapin uudistus

MakroTexissä kuvataan tällä viikolla teemalla harmaa, joten kuvauskohteeksi pääsi vaatekaappini ainoa harmaa vaate. :D Taidan säästää neuleen ihan vain jo senkin takia, että se on väritykseltään niin rauhallinen ja tasainen – lisäksi se on housuihin yhdistettynä juuri sellainen vaate, jota voin kuvitella käyttäväni töissä talvisin, kun sisällä on kuitenkin viileämpää kuin täällä kotona!

Oletko huomannut, että mielikuvat ja todellisuus eivät aina kohtaa?
Mistä mielikuvista sinun on vaikeinta päästää irti?

Viime viikolla esittelin MakroTexissä jäätyneitä saippuakuplia, joiden kuvaaminen ei ihan mennyt nappiin. Viikonloppuna yritin uudestaan ja paljon paremmalla menestyksellä! Kuplista tulee piakkoin ihan oma postauksensa, mutta riemuitsen tässä vielä nopeasti kuplia tämän yhden instagramissakin jo näkyneen kuvan verran. JES!

jäätynyt saippuakupla
. . . . . .
Tipulaa voit seurata sivun alareunasta löytyvän Bloggerin lukijaraadin lisäksi Facebookin, Blogipolun tai Bloglovin’in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!
Pieni Lintu - MakroTex challenge
Advertisement

126 vastausta artikkeliin “Vaatekaappi kuntoon: mielikuva vs. todellisuus

 1. Tämä oli tärkeä postaus.Vaatekaapin puhdistus ja saneeraus on ollut mielessäni ja pian todella tapahtuu, kun ukkokullan kanssa yhtäaikaa omat kaappimme siivoamme. Toivottavasti sieltä lähtee taas paljon turhaa pois.

  Tykkää

 2. Tämä oli tärkeä postaus.
  Vaatekaapin puhdistus ja saneeraus on ollut mielessäni ja pian todella tapahtuu, kun ukkokullan kanssa yhtäaikaa omat kaappimme siivoamme. Toivottavasti sieltä lähtee taas paljon turhaa pois.

  Tykkää

 3. Olipa kiva ja ajatuksia antava postaus! Kiitos!<3 Musta tuntuu, että en ole noin syvällesesti koskaan miettinyt omia vaatteitani. Todellakin omat mielikuvat meitä ohjailevat. Mulla roikkuu vielä vaatehuoneessa mekkoja ja bleisereitä ensimmäisiltä työvuosilta, silloin käytin niitä paljon. No, nykyään ne eivät edes mahdu mun päälle, mutta jostain syystä en pysty niistä luopumaan. Hamekausi mulla taisi olla joskus kaksikymppisenä, ja epäilen, ettei musta enää tule hameenkäyttäjää. Töissä mulla on satulatuoli, tarvitsisin naissatulatuolin hamepäiviä varten!;DJa muuten, paitsi tuo kuplakuva, niin kuvat sinusta ovat kovasti mieleeni! Noista tulee jotenkin sun persoona hyvin esiin.:) Ja wau, sulla on vain yksi harmaa vaate!;DD

  Tykkää

 4. Olipa kiva ja ajatuksia antava postaus! Kiitos!<3 Musta tuntuu, että en ole noin syvällesesti koskaan miettinyt omia vaatteitani. Todellakin omat mielikuvat meitä ohjailevat. Mulla roikkuu vielä vaatehuoneessa mekkoja ja bleisereitä ensimmäisiltä työvuosilta, silloin käytin niitä paljon. No, nykyään ne eivät edes mahdu mun päälle, mutta jostain syystä en pysty niistä luopumaan. Hamekausi mulla taisi olla joskus kaksikymppisenä, ja epäilen, ettei musta enää tule hameenkäyttäjää. Töissä mulla on satulatuoli, tarvitsisin naissatulatuolin hamepäiviä varten!;D
  Ja muuten, paitsi tuo kuplakuva, niin kuvat sinusta ovat kovasti mieleeni! Noista tulee jotenkin sun persoona hyvin esiin.:) Ja wau, sulla on vain yksi harmaa vaate!;DD

  Tykkää

 5. Tuo kuplakuva on upea! Mä karsin syksyllä vaatekaapista kylmästi kaikki vaatteet joita en ollut sinä vuonna käyttänyt. Tai no jotain perusjuhlaa jätin, mutta käyttövaatteista säilyi vain ne lempparit, jotka aina päälle kuitenkin eksyy.

  Tykkää

 6. Tuo kuplakuva on upea! Mä karsin syksyllä vaatekaapista kylmästi kaikki vaatteet joita en ollut sinä vuonna käyttänyt. Tai no jotain perusjuhlaa jätin, mutta käyttövaatteista säilyi vain ne lempparit, jotka aina päälle kuitenkin eksyy.

  Tykkää

 7. Tuttua tuo vaatekaapin siivous ja mielikuvat.. Itse vein tänään UFFin laatikkoon pussillisen käyttämättä jääneitä vaatteita joita yritin jo kirppikselläkin myydä, huonolla menestyksellä. En vaan raaskisi heittää mitään pois joten yritän aina ensin antaa tai myydä ne jollekkin. Edelleen kaapissa on paljon vaatteita jotka näyttää mielestäni kivoilta ja joita 'ehkä sitten jokupäivä' käytän.. En vaan halua luopua kun on niin kivan värinen, tai on kiva malli tms vaikka ei itselle sopisikaan…

  Tykkää

 8. Tuttua tuo vaatekaapin siivous ja mielikuvat.. Itse vein tänään UFFin laatikkoon pussillisen käyttämättä jääneitä vaatteita joita yritin jo kirppikselläkin myydä, huonolla menestyksellä. En vaan raaskisi heittää mitään pois joten yritän aina ensin antaa tai myydä ne jollekkin.
  Edelleen kaapissa on paljon vaatteita jotka näyttää mielestäni kivoilta ja joita 'ehkä sitten jokupäivä' käytän.. En vaan halua luopua kun on niin kivan värinen, tai on kiva malli tms vaikka ei itselle sopisikaan…

  Tykkää

 9. Määrät on nyt ihan tuulesta temmattuja, mutta jos mun vaatekaapissa on 100 vaatetta, niin voisin vannoa, että 85 niistä on juurikin tällaisia mielikuvavaatteita. Kunhan muilta kiireiltä joudan, niin varmasti käyn kaappini läpi.

  Tykkää

 10. Määrät on nyt ihan tuulesta temmattuja, mutta jos mun vaatekaapissa on 100 vaatetta, niin voisin vannoa, että 85 niistä on juurikin tällaisia mielikuvavaatteita. Kunhan muilta kiireiltä joudan, niin varmasti käyn kaappini läpi.

  Tykkää

 11. Ensiksikin, hienon hieno kuplakuva. Kävin siitä tykkäilemässä (minut löytää sieltä Kirsikkatee33 nimellä). Ja tästä postauksesta tuli välitön tarve päästä kaappien kimppuun, sitä mielikuvavaatetta siellä riittää ja myös niitä sitku-vaatteita. Täytyy kyllä entistä enemmän pyrkiä siihen, että ostaa muutaman laadukkaamman ja harkitumman vaatteen kuin kasan alennusmyyntivaatteita, joihin liittyy enemmän sitä mielikuvaa kuin käytäntöä.

  Tykkää

 12. Ensiksikin, hienon hieno kuplakuva. Kävin siitä tykkäilemässä (minut löytää sieltä Kirsikkatee33 nimellä). Ja tästä postauksesta tuli välitön tarve päästä kaappien kimppuun, sitä mielikuvavaatetta siellä riittää ja myös niitä sitku-vaatteita. Täytyy kyllä entistä enemmän pyrkiä siihen, että ostaa muutaman laadukkaamman ja harkitumman vaatteen kuin kasan alennusmyyntivaatteita, joihin liittyy enemmän sitä mielikuvaa kuin käytäntöä.

  Tykkää

 13. Kiitos tästä postauksesta!Jäin oikein miettimään tätä asiaa. Huomaan vaatekaappini olevan täynnä mielikuvia :O Jotain tarttis tehdä…Ihanan upea tuo saippuakuplajäädyke. Tosi, tosi hieno kuva.

  Tykkää

 14. Kiitos tästä postauksesta!
  Jäin oikein miettimään tätä asiaa. Huomaan vaatekaappini olevan täynnä mielikuvia :O Jotain tarttis tehdä…

  Ihanan upea tuo saippuakuplajäädyke. Tosi, tosi hieno kuva.

  Tykkää

 15. Olipas oivaltavaa, myös oma vaatekaappini on selkeästi hyvin mielikuvavoittoinen! Juuri niitä ”ehkä vielä joku päivä” -vaatteita on kyllä aivan liikaa, ja vaikka olen viime kesän minimalismipeli- ja konmari-urakan jäljiltä saanutkin kassitolkulla vaatteita kiertoon, olisi niissä edelleen karsittavaa. Eniten ongelmia luo tämä vuodenaikojen vaihtelu, kun nytkin olen löytänyt niiiin ihania kesävaatteita ja kaiken maailman mekkoja, joita kuvittelen pitäväni päällä kesäauringossa samalla kun kuljeskelen kaupungilla korkkareissa, mut todellisuudessa sitten kesällä vedän kuitenkin vain päälleni ne lempisortsit ja tennarit. Minäkin olen joskus uskotellut ja toivonut olevani hameihminen, mutta voin kyllä nyt jo aika vahvalla varmuudella todeta, että en minä ole. :D

  Tykkää

 16. Olipas oivaltavaa, myös oma vaatekaappini on selkeästi hyvin mielikuvavoittoinen! Juuri niitä ”ehkä vielä joku päivä” -vaatteita on kyllä aivan liikaa, ja vaikka olen viime kesän minimalismipeli- ja konmari-urakan jäljiltä saanutkin kassitolkulla vaatteita kiertoon, olisi niissä edelleen karsittavaa. Eniten ongelmia luo tämä vuodenaikojen vaihtelu, kun nytkin olen löytänyt niiiin ihania kesävaatteita ja kaiken maailman mekkoja, joita kuvittelen pitäväni päällä kesäauringossa samalla kun kuljeskelen kaupungilla korkkareissa, mut todellisuudessa sitten kesällä vedän kuitenkin vain päälleni ne lempisortsit ja tennarit. Minäkin olen joskus uskotellut ja toivonut olevani hameihminen, mutta voin kyllä nyt jo aika vahvalla varmuudella todeta, että en minä ole. :D

  Tykkää

 17. Olipa hyvä ja herättelevä postaus! Tein vaatekaapin siivousta syksyllä ja jätin juurikin näitä mielikuvavaatteita kaappiin – onneksi sain juuri suuren pahvilaatikon, johon voin sulloa nuokin vaatekappaleet kierrätykseen :)Ihanat kuvat sinusta!

  Tykkää

 18. Olipa hyvä ja herättelevä postaus! Tein vaatekaapin siivousta syksyllä ja jätin juurikin näitä mielikuvavaatteita kaappiin – onneksi sain juuri suuren pahvilaatikon, johon voin sulloa nuokin vaatekappaleet kierrätykseen :)
  Ihanat kuvat sinusta!

  Tykkää

 19. Mä en yleensä kerää turhaa tavaraa kaappeihin ja oon suht maltillinen kuluttaja mutta silti varsinkin vaatekaapissa on aina jotain ylimääräistä. Säästän esim. vanhoja lempi housuja jotka ovat aivan liian isot, jos joskus lihon niin sitten ei tarvitse ostaa kaikkea uutena :D (taidan olla vähän pihi..) Aivan mahtava saippuakupla kuva!

  Tykkää

 20. Mä en yleensä kerää turhaa tavaraa kaappeihin ja oon suht maltillinen kuluttaja mutta silti varsinkin vaatekaapissa on aina jotain ylimääräistä. Säästän esim. vanhoja lempi housuja jotka ovat aivan liian isot, jos joskus lihon niin sitten ei tarvitse ostaa kaikkea uutena :D (taidan olla vähän pihi..) Aivan mahtava saippuakupla kuva!

  Tykkää

 21. Mulla on sama vaatekaapin kanssa kuin Noralla. Tosin sillä poikkeuksella, että siellä on niitä pieniä kokoja odottamassa sitä, kun laihdun :D. Jokunen mielikuva vaatekin taitaa löytyä, tosin olen suurimman osan laittanut kiertoon niistä. Mielenkiintoinen postaus ja kuplakuva on kaunis :).

  Tykkää

 22. Mulla on sama vaatekaapin kanssa kuin Noralla. Tosin sillä poikkeuksella, että siellä on niitä pieniä kokoja odottamassa sitä, kun laihdun :D. Jokunen mielikuva vaatekin taitaa löytyä, tosin olen suurimman osan laittanut kiertoon niistä. Mielenkiintoinen postaus ja kuplakuva on kaunis :).

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s