Vaatekaappi kuntoon: mielikuva vs. todellisuus

Elokuussa minimalismipelin yhteydessä karsin vaatekaappiani reilusti ja nyt puolisen vuotta myöhemmin olen taas jäljelle jääneiden vaatteiden kimpussa. Totesin nimittäin, että turhia vaatteita on edelleen vaikka kuinka!

Luopuessani turhista vaatteista olen samalla joutunut muuttamaan ajatteluani ja pohtimaan kuluttamistani. Ajattelin ensin koota kaikki oivallukset ja pohdinnat samaan postaukseen, mutta siitä olisikin tullut todellinen kilometripostaus. Palastelen siis prosessin pienempiin osiin. :)

harmaa neule, vaatekaapin uudistus

Lähdetään liikkeelle mielikuvista ja todellisuudesta – onko vaatekaapissasi jokin vaate siksi, että se voisi olla kiva vai siksi, että se on kiva? Ennen kuin alkaa raivata vaatekaappia kannattaa pysähtyä miettimään, millaisia vaatteita ajattelee käyttävänsä ja millaisia todellisuudessa käyttää. Onko mielikuva vaatteiden käyttätarkoituksesta sellainen, että se toteutuu?

Huomaan itse ihastuvani vaatteiden väreihin ja kuoseihin ja pitäväni todella tiukasti kiinni mielikuvista, joita vaatteista luon. On toppeja, jotka näen päällä aurinkoisena kesäpäivänä ja mekkoja, joita ajattelen käyttäväni talvella kyläillessä. Todellisuudessa vaatteet eivät silti näytä tai tunnu päällä siltä, mitä kuvittelen, ja ne jäävät käyttämättä. On myös paljon vaatteita, joista olen joskus tykännyt, mutta jotka eivät ole enää omantyylisiä. Mielikuvista luopuminen onkin vaikeaa ja olen pitkin hampain viimein pystynyt luopumaan muutamasta ihanasta vaatteesta, joita haluaisin kovasti käyttää, mutta jotka eivät vain sovi minulle.

harmaa neule, vaatekaapin uudistus

Huomasin, että säästin elokuussa kaappiin paljon vaatteita, joita en käytä nyt mutta joita voisin käyttää joskus tulevaisuudessa. Sieltä löytyy esimerkiksi kolme vakosamettihametta, joita varmasti käytän palatessani töihin.

Mielikuvissani hameet sopivat työpaikalle hyvin, mutta tarkemmin asiaa pohdittuani en olekaan asiasta niin varma. Oikeastihan pukeudun töihin kuten nyt kotona ollessa – useimmiten farkkuihin ja mukavaan paitaan tai tunikaan. Jos en käytä farkkuja, pukeudun mekkoon. En ole käyttänyt hameita kertaakaan kotona ollessani (3 v) ja sitä ennen töissä ollessani yksi hameista taisi olla kerran päällä parin vuoden aikana. Viiden vuoden aikana hameille ei siis ole tullut juurikaan käyttöä, joten millä todennäköisyydellä käytän niitä tulevaisuudessa?

Vaikka oranssi hame mielikuvissa näyttääkin kivalta työvaatteelta, todellisuudessa en jaksa yhtään miettiä työpäivän aikana helman pituutta tai sen nousemista. Enkä myöskään halua käyttää aikaa sen pohtimiseen, nouseeko paita ylös ja töröttääkö vyö tai näkyykö kenties sukkahousujen yläreuna selästä.

Niin ihanat kuin hameet periaatteessa ovatkin, en tarvitse niitä ainakaan kolmea kappaletta. Luovuin siis kahdesta ja jätin yhden ehdottoman lempparin vielä odottamaan hetkeksi, jos mieli vaikka sittenkin muuttuu.

Kuvissa oleva harmaa neule olisi mielikuvissani paksujen sukkahousujen kanssa oikein mainio talvipäivän asu, johon on uloslähtiessä helppo vetäistä toppahousut päälle. Mutta. Helma on ihan liian lyhyt, jotta oikeasti käyttäisin sitä sukkisten kanssa!

Veikkaan, että aika monella muullakin on ongelmia helmanpituuksien kanssa. Löytyykö sieltä kenties joltain kaapista juhlamekkoa, joka mielikuvissa on kaunein mekko ikinä, mutta joka käytännössä ei ole ollut kertaakaan juhlissa yllä? Jos mekko on harvoin käytössä, miksi jokin muu asu on ollut parempi? Vaikka mekko olisi kuinka kaunis tahansa ja kuinka kallis tahansa, sitä tulee hyvin harvoin käytettyä, jos helmanpituus tuntuu itsestä väärältä.

Tällä kertaa neule sai jäädä vaatekaappiin, sillä sukkahousujen sijasta se on kiva farkkujen kanssa. Olen myös pikkuhiljaa alkanut tykätä sinisestä, joten sille alkaa löytyä mätsääviä asusteitakin!

siniset korvakorut, vaatekaapin uudistus

MakroTexissä kuvataan tällä viikolla teemalla harmaa, joten kuvauskohteeksi pääsi vaatekaappini ainoa harmaa vaate. :D Taidan säästää neuleen ihan vain jo senkin takia, että se on väritykseltään niin rauhallinen ja tasainen – lisäksi se on housuihin yhdistettynä juuri sellainen vaate, jota voin kuvitella käyttäväni töissä talvisin, kun sisällä on kuitenkin viileämpää kuin täällä kotona!

Oletko huomannut, että mielikuvat ja todellisuus eivät aina kohtaa?
Mistä mielikuvista sinun on vaikeinta päästää irti?

Viime viikolla esittelin MakroTexissä jäätyneitä saippuakuplia, joiden kuvaaminen ei ihan mennyt nappiin. Viikonloppuna yritin uudestaan ja paljon paremmalla menestyksellä! Kuplista tulee piakkoin ihan oma postauksensa, mutta riemuitsen tässä vielä nopeasti kuplia tämän yhden instagramissakin jo näkyneen kuvan verran. JES!

jäätynyt saippuakupla
. . . . . .
Tipulaa voit seurata sivun alareunasta löytyvän Bloggerin lukijaraadin lisäksi Facebookin, Blogipolun tai Bloglovin’in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!
Pieni Lintu - MakroTex challenge

126 vastausta artikkeliin “Vaatekaappi kuntoon: mielikuva vs. todellisuus

 1. No onpa hienosti onnistunut kupla. Millaista liuosta käytit, vai onko se salaisuus? Ei minulla vain tuollaisia kuvioita tullut, olivat ihan erilaisia. Ilmeisesti liuoksen koostumuksella on merkitystä.

  Tykkää

 2. No onpa hienosti onnistunut kupla. Millaista liuosta käytit, vai onko se salaisuus? Ei minulla vain tuollaisia kuvioita tullut, olivat ihan erilaisia. Ilmeisesti liuoksen koostumuksella on merkitystä.

  Tykkää

 3. Ei ole salaisuus, käytin valmista lasten Bubbles-saippualiuosta. :) Jos et vielä huomannut, niin kurkkaa uusin postaukseni – laitoin siihen juttuja saippuakuplista! :)

  Tykkää

 4. Ei ole salaisuus, käytin valmista lasten Bubbles-saippualiuosta. :) Jos et vielä huomannut, niin kurkkaa uusin postaukseni – laitoin siihen juttuja saippuakuplista! :)

  Tykkää

 5. Mukavaa kaappienraivausta siis teille! Yhdessä siivoaminen onkin varmasti hyvä idea – ehkä siinä toinen osaa antaa hieman objektiivisemman mielipiteen siitä, kannattaako jotain vaatetta säästää vai ei. :)

  Tykkää

 6. Mukavaa kaappienraivausta siis teille! Yhdessä siivoaminen onkin varmasti hyvä idea – ehkä siinä toinen osaa antaa hieman objektiivisemman mielipiteen siitä, kannattaako jotain vaatetta säästää vai ei. :)

  Tykkää

 7. Heh, mäkin totesin nyt toisella vaatteidenraivauskierroksella, että monet vaatteista ovat olleet joskus lemppareita, mutta nyt ne eivät enää tunnu omanlaisilta. Kuitenkin takaraivossa on koko ajan ajatus ”Mitä jos sittenkin alan tykätä näistä joskus?”.Ja oi kiitos Taina, kiva että tykkäsit kuvista! :) Mun vaatekaappi on vähän hassusti notkahtanut, kun harmaita ja mustia on vain ihan minimaalinen osa. :D

  Tykkää

 8. Heh, mäkin totesin nyt toisella vaatteidenraivauskierroksella, että monet vaatteista ovat olleet joskus lemppareita, mutta nyt ne eivät enää tunnu omanlaisilta. Kuitenkin takaraivossa on koko ajan ajatus ”Mitä jos sittenkin alan tykätä näistä joskus?”.

  Ja oi kiitos Taina, kiva että tykkäsit kuvista! :) Mun vaatekaappi on vähän hassusti notkahtanut, kun harmaita ja mustia on vain ihan minimaalinen osa. :D

  Tykkää

 9. Tuo vuoden raja on varmasti toimiva. Mä olen tähän asti antanut vaatteille armonaikaa yhden väliin jääneen kesän / talven verran, mutta nyt totesin, että ei niitä kuitenkaan tule käytettyä seuraavanakaan vuonna. Ja samoin karsin pois paljon niitä ei-lemppareita, koska tosiaan ne eivät eksy päälle koskaan, kun kaapissa on paljon kivempiakin vaatteita. :)

  Tykkää

 10. Tuo vuoden raja on varmasti toimiva. Mä olen tähän asti antanut vaatteille armonaikaa yhden väliin jääneen kesän / talven verran, mutta nyt totesin, että ei niitä kuitenkaan tule käytettyä seuraavanakaan vuonna. Ja samoin karsin pois paljon niitä ei-lemppareita, koska tosiaan ne eivät eksy päälle koskaan, kun kaapissa on paljon kivempiakin vaatteita. :)

  Tykkää

 11. Mä totesin, etten oikein taida malttaa edes yrittää myydä vaatteita kirpparilla. Olen vienyt ne siis suoraan UFF:lle tai rikkinäiset H&M:lle kierrätykseen. Samoin myös multa löytyi toisella karsimiskierroksella paljon vaatteita, jotka olen säästänyt jonkin kivan ominaisuuden takia, vaikka ne eivät pääsekään koskaan käyttöön. Todellisuudessa sitä kuitenkin tosi harvoin tulee ihailtua vaatteita kaapissakaan. :D

  Tykkää

 12. Mä totesin, etten oikein taida malttaa edes yrittää myydä vaatteita kirpparilla. Olen vienyt ne siis suoraan UFF:lle tai rikkinäiset H&M:lle kierrätykseen. Samoin myös multa löytyi toisella karsimiskierroksella paljon vaatteita, jotka olen säästänyt jonkin kivan ominaisuuden takia, vaikka ne eivät pääsekään koskaan käyttöön. Todellisuudessa sitä kuitenkin tosi harvoin tulee ihailtua vaatteita kaapissakaan. :D

  Tykkää

 13. Kiitos! :) Mä myös olen yrittänyt oppia panostamaan laadukkaisiin vaatteisiin. Yleensä kuitenkin iskee pihiys ja alan epäröidä, onko kalliimpi vaate sittenkään rahansa arvoinen ja kestääkö se varmasti paremmin.

  Tykkää

 14. Kiitos! :) Mä myös olen yrittänyt oppia panostamaan laadukkaisiin vaatteisiin. Yleensä kuitenkin iskee pihiys ja alan epäröidä, onko kalliimpi vaate sittenkään rahansa arvoinen ja kestääkö se varmasti paremmin.

  Tykkää

 15. Samoin mua vuodenajat pääsevät huijaamaan! Talvella olen aina varma, että käytän seuraavana kesänä joitain vaatteita ja kesällä ajattelen samoin talvivaatteista. Eikä niitä sitten tulekaan koskaan käytettyä. :) Tai sitten on lauha talvi tai kylmä kesä eikä juuri sen vuodenajan vaatteita varsinaisesti tarvi. :D

  Tykkää

 16. Samoin mua vuodenajat pääsevät huijaamaan! Talvella olen aina varma, että käytän seuraavana kesänä joitain vaatteita ja kesällä ajattelen samoin talvivaatteista. Eikä niitä sitten tulekaan koskaan käytettyä. :) Tai sitten on lauha talvi tai kylmä kesä eikä juuri sen vuodenajan vaatteita varsinaisesti tarvi. :D

  Tykkää

 17. Hih, musta taas tuntuu, että olen aina syynännyt tarkasti helmanpituutta. :D Nyt ehkä entistäkin enemmän, koska tulee könyttyä niin paljon lattialla tai muuten erikoisissa asennoissa. :D

  Tykkää

 18. Hih, musta taas tuntuu, että olen aina syynännyt tarkasti helmanpituutta. :D Nyt ehkä entistäkin enemmän, koska tulee könyttyä niin paljon lattialla tai muuten erikoisissa asennoissa. :D

  Tykkää

 19. Kiitos Eija! Meillä mielikuvavaatteet eivät ole vielä niin vahvasti päätyneet lasten kaappeihin… Saa nähdä, miten käy sitten, kun tytöt enemmän haluavat päättää omista vaatteistaan. :)

  Tykkää

 20. Kiitos Eija! Meillä mielikuvavaatteet eivät ole vielä niin vahvasti päätyneet lasten kaappeihin… Saa nähdä, miten käy sitten, kun tytöt enemmän haluavat päättää omista vaatteistaan. :)

  Tykkää

 21. Samoin kävi mulle syksyllä ja nyt luovuin taas aika monesta mielikuvavaatteesta. Tosin pari oli sellaista, että niiden kangas on niin ihana, että jemmasin ne tuunauskäyttöä varten toisaalle. :D

  Tykkää

 22. Samoin kävi mulle syksyllä ja nyt luovuin taas aika monesta mielikuvavaatteesta. Tosin pari oli sellaista, että niiden kangas on niin ihana, että jemmasin ne tuunauskäyttöä varten toisaalle. :D

  Tykkää

 23. Hih! :D Mulla on myös paljon entisiä lempivaatteita ollut jemmassa, mutta ne taas näyttävät juurikin lempivaatteilta ja ovat nuhjaantuneita ja kuluneita. :D Nyt niistäkin osasta pääsin lopulta eroon, vaikka kyllä se hieman kirpaisi!

  Tykkää

 24. Hih! :D Mulla on myös paljon entisiä lempivaatteita ollut jemmassa, mutta ne taas näyttävät juurikin lempivaatteilta ja ovat nuhjaantuneita ja kuluneita. :D Nyt niistäkin osasta pääsin lopulta eroon, vaikka kyllä se hieman kirpaisi!

  Tykkää

 25. Mulla myös löytyy pieniä vaatteita. Raskauksien aikana (ja osittain niiden jälkeen) tapahtui jotain mystistä ja monet paidat ovat lyhentyneet kummasti tai muuten kinnaavat tuosta mahan kohdalta! :D

  Tykkää

 26. Mulla myös löytyy pieniä vaatteita. Raskauksien aikana (ja osittain niiden jälkeen) tapahtui jotain mystistä ja monet paidat ovat lyhentyneet kummasti tai muuten kinnaavat tuosta mahan kohdalta! :D

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s