Vaatekaappi kuntoon: eroon turhista vaatteista

Kirjoittelin jokin aika sitten siitä, miten mielikuva vaatteesta ja todellisuus eivät aina (useinkaan) kohtaa. Blogimuuton lomassa tämä postaus jäi roikkumaan luonnoksiin, mutta nyt taitaa olla sopiva hetki sen julkaisemiseksi. Alkuvuodesta kävin siis jälleen vaatteeni läpi ja karsin uudelleen paljon vaatteita pois.

Vaatekaapin järjestämiseksi on monia ohjeita ja etenkin KonMarista luin viime syksynä useasta eri blogista. En tarkalleen tiedä, miten se toimii, mutta itse luotan perinteiseen tyyliin eli kippaa kaikki vaatteet lattialle ja lähde purkamaan vaatekasaa.

SONY DSC

Ensimmäiseksi siirsin kaappiin takaisin kaikki ne vaatteet, joita olen käyttänyt viimeisen kuukauden aikana. Jo tässä vaiheessa huomasin, että käyttämieni lempparivaatteiden määrä on lopulta aika pieni ja ne ovat pesusta toiseen käytössä samaan aikaan kun suuri osa vaatteista nököttää vaatekaapin hyllyllä.

Kun varmat nakit oli pelastettu, lähdin karsimaan vaatteita. Vaikka poistin vaatekaapista paljon vaatteita elokuussa, sain nytkin jäljelle jääneistä vaatteista ison muovikassillisen UFF:lle. Erityisesti karsin mielikuvavaatteita pois, mutta myös muuten vääriä valintoja.

Vaatekaappiteksti1

Vääränmallisia vaatteita oli jäänyt kaappiini vielä joitain. Tiedätkö sinä oman vartalotyyppisi ja millaiset vaatteet siihen sopivat tai eivät sovi? Voit käydä lukemassa kuvauksia erilaisista vartalotyypeistä ja tyypeille sopivista vaatteista esimerkiksi pukeutumisoppaasta. Minä kuulun suomalaisnaisten enemmistöön ja olen ehdottomasti päärynävartaloinen leveine lantioineni, notkoselkineni ja pienine hartioineni. Siksipä en käytäkään koskaan vyötärölle yltäviä housuja ja lyhythelmaista, tiukkaa paitaa vaan valitsen aina matalavyötäröiset farkut ja mieluiten lantiolle yltävän tunikan, joka leikkaa vartalon leveintä kohtaa.

Kun tietää oman vartalotyyppinsä, pystyy valitsemaan helpommin vaatteita, joilla häivyttää tai korostaa tiettyjä ruumiinosia. Esimerkiksi meille päärynävartaloisille sopivat muhkeat pääntiet ja kerroksellisuus yläosan pukeutumisessa, jolloin ylävartalo ei näytä pieneltä suhteessa alavartaloon. Sen sijaan Y-vartalotyypissä isot kaulukset korostavat entisestään isoa yläosaa ja pukeutumisessa kannattaakin kiinnittää huomiota päärynävartalolle päinvastaisesti lantiolinjan leventämiseen (esimerkiksi leveät vyöt) ja alaosan näyttävyyteen (esimerkiksi leveälahkeiset housut ja hameet, joissa on kerroksellisuutta).

Minulta löytyi kaapista esimerkiksi trikoopaitoja, joille on viimeisten kolmen vuoden aikana tapahtunut jotain mystistä – ne ovat entisestään lyhentyneet! Koska napapaidat eivät ole enää vuosiin olleet muodissa ja koska en tykkää korostaa lantiota lyhyillä paidoilla, nakkasin suurimman osan pois.

Vaatekaappiteksti2
Vaikka jokin vaate olisi malliltaan sinulle sopiva, se voi olla täysin väärän värinen. Tiedätkö, mikä on sinun värityyppisi? Entä tiesitkö, että vain 12 %:lle suomalaisnaisista sopii musta, mutta silti sitä käyttää huomattavasti suurempi osa?

Värityypit jaetaan vuodenaikojen mukaan neljään tyyppiin ihonvärin, silmien ja hiusten perusteella. Kuvauksia värityypeistä löytyy esimerkiksi Mtv:n ja Keskisuomalaisen artikkeleista. Internetistä löysin suomeksi melko suppeita värityyppiesittelyjä, joten jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa ehdottomasti lainata vaikkapa kirjastosta aihetta käsittelevä kirja!

Kun ensimmäisen kerran tutustuin eri värityyppeihin, koin suuren ahaa-elämyksen ja hoksasin, miksi käytän juuri tietynlaisia värejä – olen selvästi syksyihminen! Minulle sopivat lämpimät, murretut, maanläheiset sävyt. Esimerkiksi täältä löydät kuvat jokaiseen värityyppiin sopivista väreistä ja huomaat itsekin, ettei kaikista värikartoista löydy mustaa.

Kiinnitän paljon huomiota väreihin: pukeudun väreihin ja sisustan kotia väreillä. Arvaatteko, kuinka monta mustaa vaatetta omistan? Yhdet suorat housut, yhden topin ja yhden hihattimen. Lisäksi vaatehuoneessa taitaa olla yksi musta silkkibolero. Viime vaatepostauksessa totesin, että harmaita vaatteita on vain yksi. Jos siis kaapista ei löydy mustia eikä harmaita vaatteita, miltä se näyttää?

Tältä!

SONY DSC

SONY DSC

Tuossa on samalla aika kattava otanta tämänhetkisiin vaatteisiini, sillä vain muutama mekko ja paita roikkuu vaatehuoneen tangossa ja jokunen vaatekappale on käytössä tai pesussa.

Nyt kun olen saanut karsittua vaatteista pois paljon, paljon turhia vaatteita, olo on jollain tapaa kevyempi. Edelleen vaatekaappini kaipaa päivittämistä, sillä joukossa on paljon vanhoja vaatteita, jotka eivät enää oikein istu tämänhetkisiin mieltymyksiin. Vaatekaapin ovi on kuitenkin kiva avata, kun tietää, että sieltä löytää etsimänsä ja että kaikki vaatteet sopivat päälle! Sama karsimistarmo olisi kiva saada muihinkin tavaroihin, sillä viime aikoina olen taas havahtunut siihen, kuinka paljon ylimääräistä meillä onkaan.

Jos haluat lukea lisää aiheesta, niin käyhän kurkkaamassa HannaMi-blogista hyvät ohjeet vartalotyypin tunnistamiseen ja vartaloanalyysin tekemiseen! Lisäksi Kototeko-blogissa on käynnissä Renew Mama -ompeluhaaste, jossa haasteiden kautta kannustetaan naisia tunnistamaan oma vartalotyyppinsä, ompelemaan siihen sopivia vaatteita ja hyväksymään vartalonsa sellaisena kuin se on. Ihan mahtavia juttuja siis!

Hyvää pian alkavaa viikonloppua! :)

Advertisement

20 vastausta artikkeliin “Vaatekaappi kuntoon: eroon turhista vaatteista

 1. Tää postaus oli kyllä juuri minulle tarpeen! Sovimme juuri eilen poikaystäväni kanssa, että kävisimme rankalla kädellä taas vaatevarastoja läpi, joten tästä sain kyllä taas sopivasti inspiraatiota! Ihanan värikäs vaatekaappi muuten sinulla, itsekin omistan tasan yhdet mustat housut ja yhden mustan t-paidan. :D

  Tykkää

  1. Hih, mä vähän olisin veikannutkin, että sulta saattaa myös löytyä aika vähän mustia vaatteita! :D Antoisaa vaatteidenraivausprojektia teille! Kaksin se onkin ihan hyvä tehdä, niin saa välillä myös objektiivisen mielipiteen poislaitettaviin tai säästettäviin vaatteisiin. :)

   Tykkää

  1. Niinpä! Vaikka aina luulee karsineensa kaikki turhat vaatteet pois, silti niitä lopulta jää kaappiin pyörimään!

   Tykkää

 2. Minulta jäi heti laittamatta tämä uusi osoite bloggerin syötteisiin ja nyt vihdoin muistin! Ihmettelin alkuun, että minnekäs ne sinun uusimmat postaukset on sieltä hävinneet, kun facebookissa kuitenkin ne nään :D. Värianalyysin teimme joskus opiskellessa, mutta hukkasin ne neuvot jonnekin. Pitäisikin ihan ajan kanssa tutustua siihen aiheeseen paremmin. Sun vaatekaapin värit näyttää ihanalta! Minäkin sain vaatekaapin siivottua, mutta ne muut kaapit vielä odotuttaa. Ja kiitoksia blogini linkkauksesta :).

  Tykkää

  1. Hih, kiva että pääsin päivitettynä lukulistallesi! :)

   Nuo muut kaapit – huoh! Se projekti tuntuu niin toivottomalta, että aloittaminenkin on valtava kynnys. Ehkä tässä keväällä löydän pesänrakennusvietin sijasta pesänraivausvietin ja saan kaappeihin tilaa!

   Tykkää

 3. Oijoi, rakastan näitä vaatekaappipostsukdia :) Mulla on kans (aina?) vaatekaappi-inventaario käynnissä. No nyt täl hetkellä siellä on lähinnä imetykseen soveltuvat ja raskauden jälkeen mahtuvat vaatteet. Loput varastossa odottamassa hoikempaa olemusta. On muute aika paljon helpompaa pukeutua, kun kaapissa on vähemmän vaatteita ja ne vielä kaikki sopii päälle. Huomattavasti vähenee se turhan säätämisen aika, jolloin etsii sitä yhtä tiettyä paitaa järkyttävän täydestä kaapista :)

  Itse en oo osannut ikinä oikein noiden värianalyysien mukaanvaatteitani valita. Mustaa käytän varmaan liikaa, kun se on niin helppo. Tosin viime aikoina tummansininen ja valkoinen ovat vallanneet lisää tilaa vaatekaapista. Ja se on positiivista, koska molemmat on ”mun” värejä :)

  Tykkää

  1. Pukeutuminen on kyllä helpompaa pienellä vaatemäärällä! Mä havahduin asiaan imetysaikoina, jolloin suurin osa vaatteista oli varastossa odottamassa helppokäyttöisempää aikaa. Aika moni niistä jäi sille tielle ja tuli huomattua, kuinka sitä aina valitsee ne lempparivaatteet kaapinhyllyltä. :)

   Tykkää

 4. No nyt! Olin jo hämmentynyt että mikä Oranssia se täällä on, mutta sitten tajusin yhdistää sinut Tipulaan. Kirjoitit aiheesta joka on minulle erittäin sydäntä lähellä. Erityisesti tuo värien sopivuus on sellainen teema mitä olen pyöritellyt jo pidempään omalla kohdalla. Olen päätynytkin kokeilujen kautta luottoväreihin, joita kohdallani ovat oliivi ja petrooli. Muitakin sävyjä on jotka sopivat erityisen hyvin. Kyllä ne omat erittäin sopivat tunnistaa, kun vertaa peilin edessä, intuitio sen tuntuu kertovan välittömästi jos vain sitä malttaa kuunnella :) Mustaa en yhdistä ite kasvoja vasten, mutta mielellään alaosaan kyllä.

  Hyviä blogivinkkejä nuo Kototeko ja Hannami :)

  Tykkää

  1. Hih, hyvä että yhdistit! Mitenköhän monen olen saanut vahingossa eksytettyä näillä muutoskuvioillani? :D

   Mä myös luotan paljon intuitioon – jos väri ei heti tunnu omalta ja sitä joutuu peilin edessä pohtimaan, silloin se ei yleensä ole oikea. Toisaalta usein tulee kokeiltua vain just niitä omia lempparivärejä lähellä olevia sävyjä, jolloin joitain yllättäviä sopivia värejä varmaan jää käyttämättä vain siksi, ettei niitä ole koskaan kokeillut päälle. :)

   Tykkää

 5. Minäkin ennätin ensi kertaa tutustua uuteen blogisivustoosi. Kiva ja freesi ulkoasu. Tykkään. Mitä omaan vaatekaappiin tulee, se tarvitsisi parin kuukauden välein siivota ja laittaa kuntoon. Arkena se vaan jää. Josko nyt kun kevät ovella olisi aika käydä talvivaatteet läpi ja muutenkin miettiä, että jos jotain ei tänä talvena tullut käytettyä, olisiko sille parempi paikka kierrätys kuin tyhjänpanttina kaapissa lojuminen.

  Tykkää

  1. Kiva kuulla, että tykkäät! :)

   Täällä pitäisi myös suorittaa pieni talvivaatteiden läpikäynti. Taisin jemmata syksyllä säästöön aikamoisen kasan pipoja ja huiveja, joita ei ole tullut käytettyä talven aikana kertaakaan. Jos niistä ei luovu nyt, ne varmasti pyörivät vielä ensi talvenkin jälkeen nurkissa!

   Tykkää

 6. Minunkin pitäisi käydä vaatekaappi läpi, kesällä myyn varmaankin jotain pihakirppiksellä. Minä olen aika tarkka kyllä ostosteni kanssa, etenkin jos ostan uutena. Käytettynä huomaan tekeväni herkemmin huteja, kun hintaa ei tarvitse miettiä. Tiedän kuitenkin aika hyvin, mikä mínulle sopii. Väreistä tosin käytän ihan mitä tykkään. Päätin olla kevät, koska paletista löytyy kaikista eniten suosikkivärejäni.

  Tykkää

  1. Samoin mulle tulee enemmän hutiostoksia kirpparilla! Siinäkin tosin olen tsempannut viimeisen vuoden aikana huomattavasti, mutta selvästi se muutaman euron hinta on sellainen, ettei aina viitsi etsiä sovituskoppiakaan. Samoin kirpparilta tulee ostettua enemmän hetken mielijohteesta, koska vaate voi olla hetken kuluttua mennyt eikä takahuoneesta löydykään vastaavaa toista kappaletta. :)

   Tykkää

 7. Vähän aikaa sitten otin minäkin itseäni niskasta kiinni ja kävin vaatekaappini kimppuun. Oman mittapuun mukaan mulla ei ollut edes mitenkään tosi paljon vaatteita, mutta tosi paljon niitä, mitä ei vain tule käytettyä.

  Osa vaatteista on ajalta ennen raskauksia ja oikein kivoja, mutta kun ne nyt vaan ei enää sovi päälle. Jotkut oli liian pieniä ja jotkut taas liian isoja. Jotkut ei vaan enää sykähdyttänyt. Päätin, että kaikki mitä en ole vuoteen päälleni pukenut saa lähteä viemästä tilaa. Kaksi isoa IKEAkassillista pakkasin vaatteita pois :) Osan annoin siskolle, osan säästin jatkojalostusta varten käsityömielessä ja loput vien pelastusarmeijalle.

  Tykkää

  1. Mä myös jemmasin muutaman vaatteen jatkokäyttöön käsitöihin! En millään raaskinut luopua ihanista väreistä ja kuoseista. :D Selvästi tää homma kumuloituu, sillä seuraavaksi mun varmaan pitäisi käydä läpi kangaslaatikko ja miettiä, miten saisin tyhjennettyä sitä.

   Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s