Miten värit vaikuttavat?

Rakastan värejä ja sisustan kotiakin reippaasti erilaisilla väreillä. Välillä tulee lähes pakottava tarve saada jotain tiettyä väriä ympärille, ja monesti olo tuntuukin levolliselta ”oikean värisessä” ympäristössä.

Värit eivät olekaan täysin yhdentekeviä, sillä ne luovat vahvoja mielikuvia ja vaikuttavat myös tunnetiloihin.

Tehdäänpä katsaus muutamaan väriin – oletko samaa mieltä vai vaikuttaako jokin väri sinuun eri tavoin? :)

SONY DSC

Vihreä

Vihreä rauhoittaa ja rentouttaa – se lataa energia-akkujamme, virkistää ja piristää.

Vihreä luo turvallisuudentunnetta ja mielikuvan puhtaudesta ja raikkaudesta. Se liitetään tottakai yleensä luontoon, ja se symbolisoikin elämää ja  hedelmällisyyttä. Esimerkiksi viherkasvit tuovat kotiin harmoniaa ja sopusointua, ja luonnossa liikkuminen rauhoittaa mieltä.

SONY DSC

Sininen

Sininen on myös rauhoittava ja parantava väri, joka tyynnyttää tunteita ja tuo tasapainoa.

Se voidaan kokea kuitenkin myös surumielisenä ja melankolisena värinä, joka saattaa jopa lisätä alakuloisuutta. Toisaalta taas siihen liittyy rauhallisuutta ja lempeyttä, mutta myös puhtautta, raikkautta ja keveyttä.

SONY DSC

Oranssi

Oranssi sen sijaan on energinen, eloisa ja iloinen väri.

Se välittää lämpöä ja vieraanvaraisuutta, mutta kertoo myös kestävyydestä ja voimasta. Oranssin on sanottu lisäävän ruokahalua sekä auttavan lapsia muistamaan paremmin. Se lisää myös luovuutta, elämänhalua ja rohkeutta sekä avartaa mieltä.

SONY DSC

Keltainen

Keltainen on myös ilon, onnellisuuden, positiivisuuden ja viisauden väri.

Se kertoo vilpittömyydestä ja avoimuudesta sekä rohkaisee ja ilahduttaa.  Toisaalta keltainen saattaa aiheuttaa päänsärkyä, mutta toisaalta se parantaa muistia sekä arvostelu- ja päätöksentekokykyä.

SONY DSC

Punainen

Punainen on rakkauden ja intohimon väri.

Se viestii voimaa, lämpöä ja elämänhalua sekä rohkeutta ja päättäväisyyttä. Punainen on itsevarma, jopa uhmakas tai aggressiivinen väri, ja monesti esimerkiksi sisäänpäinkääntyneet ja melankoliset ihmiset kokevat sen luotaantyöntävänä.

SONY DSC

Violetti

Violetti kertoo viisaudesta ja rakkaudesta.

Se on uusiutumisen, voiman ja tasapainon väri, joka liitetään usein myös mystiikkaan. Violetti onkin henkinen väri, joka yhdistetään uhrautuvaisuuteen ja toisten auttamiseen. Se kannustaa luovuuteen ja haluun palvella ihmiskuntaa.

SONY DSC

Lisää värien merkityksistä ja taustoista voit lukea esimerkiksi Colorian sivuilta sekä täältä.

Käytän värejä sisustuksessa ja pukeutumisessa melko laidasta laitaan, mutta punainen, musta ja harmaa ovat luotaantyöntävimpiä. Niiden sijasta sydämeni sykkii lämpimille, murretuille sävyille – ja onpa muuten ollut hauska huomata, kuinka lempiväri monesti vastaa ihmisen luonnetta!

Mitkä ovat sinun lemppareitasi ja mitä vierastat eniten? :)

Kaunista tiistaita sinulle!


Voit seurata blogia Facebookin, Bloglovin’n, Blogit.fin ja Instagramin kautta. Tervetuloa mukaan! :)

Advertisement

27 vastausta artikkeliin “Miten värit vaikuttavat?

  1. Hih, meillä taas sinistä on todella vähän! Olen alkanut tykätä turkoosista, joten se on lähinnä. Siitä tykkääminen kasvaa koko ajan, joten ehkäpä jossain vaiheessa meille eksyy enemmän ihan kunnonkin sinisestä!

   Tykkää

 1. Raikkaita kuvia! Itse olen sisustuksessa beige-ruskea-luumu -linjalla, vaatteista löytyy mustaa.

  Tykkää

  1. Totta, vihreä tuo kivaa raikkautta! Olen yrittänyt tuoda vihreyttä kotiin kasveilla, mutta se ei aina ole oikein onnistunut.

   Tykkää

  1. Kiitos Outi! Meilläkin viherkasvit yrittävät tuoda kotiin vihreää – nyt ostin viimein muovikukan, jotta vihreys olisi taattua. :D Mukavaa päivää myös sinne! :)

   Tykkää

  1. Mä myös tykkään ruukkukasveista ja leikkokukista, mutta olen surkea niiden kanssa. Leikkokukat onneksi menestyvät useimmiten, mutta niitä tulee liian harvoin ostettua tai poimittua ulkoa. Olisikin ihanaa, jos kotona olisi aina jotain kukkivaa!

   Tykkää

  1. Niinpä! Onneksi seinien maalaaminen tai tapetointi on sen verran iso projekti, ettei sitä voi ihan tuosta vain toteuttaa. Väreihin vaikuttaminen tekstiileillä on paljon helpompaa. ;)

   Tykkää

   1. Samaa mieltä, vaikka meillä aika väritön koti teidän kotiin verrattuna!:) Vihreää olla pitää, ja mulla ne on kasveja ja kukkia, jotka tuovat sitä vihreää ja myös väriä. Jokaisella on ne omat väripalettinsa, joissa tuntee olonsa hyväksi.:)

    Tykkää

   2. Totta Taina, on hauska huomata, miten jokaisella on omat kotoisat värit ja miten ne välillä saattavat vähän vaihdella! Ja se, mikä toiselle on kauhistus, on toiselle täydellinen ihastus. :)

    Tykkää

 2. Ihania raikkaita kuvia. Tällä hetkellä on vihreätä, sinistä, Keltasta jolla olen sisustanut. Punaista löytyy vain joulun aikaan ja kevät aurinko kun alkaa paistaa silloin viimeitään alkaa punainen ahdistaa.

  Tykkää

  1. Samoin meillä on punaista vain jouluna. Jouluun se kuuluu ehdottomasti enkä osaisi ajatella joulua ilman punaista. Kuitenkin muutoin se tuntuu liian vahvalta ja liian… punaiselta. :D

   Tykkää

 3. Väreillä on hauska leikitellä, etenkin valokuvatessa ja toki sisustaessa. :) Itselleni punainen on luotaantyöntävin jostain syystä. Kaikki muut värit kyllä miellyttävät, jos niitä vaan on sopivassa suhteessa toisiinsa nähden. :)

  Tykkää

  1. Mulla taitaa musta viedä voiton punaisesta, vaikka sekin on hyvin luotaantyöntävä väri. Muutoin kyllä menevät kaikki! :) Ja nyt kun sanoit, niin tosiaan valokuvatessa on kiva iloitella väreillä – usein sitä tuleekin kuvattua kaikkea värikästä ja hempeät tai harmaasävyiset kuvat jäävät ottamatta.

   Liked by 2 people

 4. Keltainen ja vihreä ovat nykyään mun suosikkeja. Maanläheisistä sävyistä tykkään myös, luonnonväreillähes värjätyissä lähes kaikki sävyt ovat kauniita minusta.

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s