Neulo: kirjoneulesukat ja ristiinvahvistettu kantapää (ohjeet!)

Hyvää suomalaisen käsityön päivää!

Jokin aika sitten kuvailin keskeneräisiä villasukkiani pohtiessani itsensä uohtamista ja löytämistä. Nyt nuo mielenrauhasukat ovat valmiit!

Sukat on neulottu Vilma-langasta puikoilla kokoa 3. Varressa on 16 silmukkaa puikolla ja teräosassa kantapään jälkeisten kavennusten jälkeen 14 silmukkaa puikolla.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Halusin vain neuloa, joten varret syntyivät ilman sen kummempia ohjeita – valitsin sen värin, minkä halusin ja sen kuvion, joka tuntui sillä hetkellä mielenkiintoisimmalta. Tällaiselle suunnittelijaihmiselle teki hyvää edetä kerrankin ilman suunnitelmia!

Varsissa vuorottelevat kirjoneule ja raidoitettu pintaneule (ylhäältä alaspäin linnunsilmäneule, nurjapuoli sileästä neuleesta, helmineule ja ainaoikeinneule). Kirjoneulekuvioiksi päätyivät nämä:

Kantapää on ranskalainen ja kokeilin siihen ristiinvahvistettua kantapäätä. Perinteisessä vahvistetussa kantapäässähän pinta on joustinneulemainen, joten ihastuin ristiinvahvistetun tasaiseen, ruudukkomaiseen pintaan.

SONY DSC

Näin neulot ristiinvahvistetun kantapään

Neulo oikealla puolella reunasilmukat aina oikein, mutta vaihda nostetun silmukan paikkaa. Ensimmäisellä kerroksella siis neulo reunasilmukka, nosta seuraava, neulo, nosta, neulo jne. Seuraavalla kerralla oikealla puolella neulo reunasilmukka sekä seuraava silmukka, sitten nosta seuraava, neulo jne. Helppo muistisääntö on, että neulot ison silmukan ja nostat pienen silmukan.

Nurjalla puolella nosta ensimmäinen silmukka ja neulo kaikki loput normaalisti nurin.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Sukan terästä tuli aavistuksen leveähkö, vaikka kavensin kantapään jälkeen ylimääräisiä silmukoita. Kuvissa leveys vielä korostuu, mutta jaloissa sitä ei edes huomaa. Ehkä kuitenkin seuraavissa sukissa kavennan hieman jo nilkan kohdalla! Kärjessä on perinteinen sädekavennus.

Nämä olivat ensimmäiset villasukat sitten yläasteen käsityötuntien ja innostuin (tästäkin). Olen vältellyt sukkien ja lapasten neulomista, sillä en millään jaksaisi tehdä yhden valmiin sukan jälkeen toista samanlaista. Ongelma ratkesikin näppärästi sillä, ettei tee sukista samanlaisia. :D Toisaalta löysin sukkien myötä unohduksissa olleen neulomisinnon, joten seuraava etappi on identtisen pitsineulesukkaparin tekeminen. :)

Rentoa sunnuntaita sinulle! :)


Voit seurata blogia Facebookin, Bloglovin’n, Blogit.fin ja Instagramin kautta. Tervetuloa mukaan! :)

Advertisement

14 vastausta artikkeliin “Neulo: kirjoneulesukat ja ristiinvahvistettu kantapää (ohjeet!)

 1. Minullakin on toisen sukan syndrooma. Itselleni teen mieluusti vähän ”eriparia” olevat sukat, mutta joululahjoiksi menevät pitää tehdä samanlaisiksi, koska vastaanottajalla ei välttämättä ole minun kauneus- ja hauskuuskäsitystä. Silloin teen kaksia sukkia yhtaikaa, jolloin minimoin syndroomasta aiheutuvan tuskan ;)

  Tykkää

  1. Hih, kiva kuulla! :D Mä myös neuloin näitä yhtä aikaa. Tosin mulla syynä oli ensisijaisesti se, että saan tehtyä kantapäistä samanlaiset. :D tää etenemistapa sopi mulle myös, joten teen varmaan seuraavatkin samalla tavalla!

   Tykkää

 2. Pirteät sukat 😊 Itsekin tykkään tosi paljon tuosta ristiinvahvistetusta kantapäästä. Tavallinen näyttää nykyään niin tylsältä.

  Tykkää

  1. Kiitos! Muhunkaan ei oikein iske perinteinen vahvistettu kantapää ja tykkään tästä valtavasti! Mietin, että tää pinta olis nätti jossain muussakin kuin vain sukan kantapäässä. :)

   Tykkää

 3. Hei. Kuvien kautta hakeuduin sivuillesi. Nämä sukat erottuivat edukseen kun etsin inspiraatiota omaan neulontaani. Ihanat värikkäät sukat.

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s