15 joulukortti-ideaa aikuisille ja lapsille

Millaisia käsityö- tai askarteluperinteitä sinulla liittyy jouluun?

Yksi perinteitäni on se, että joulukortit tehdään itse. Usein niitä on viimeistelty joulumerkkipostitusta silmällä pitäen viimetipassa ja tuskailtu aikataulujen ja yöunien lyhyyden kanssa. Vaikka kortteja ei tietenkään ole pakko tehdä itse, on askartelu iskostunut minuun niin vahvasti, että lähes pakolta se välillä tuntuu – positiiviselta pakolta tosin useimmiten.

Jos sinä et ehdi tänä vuonna askarrella joulukortteja, skrollaa postauksen loppuun ja kurkkaa sieltä ohjeet joulukorttiarvontaan!

Olen perinyt joulukorttiaskartelutavan äidiltäni ja siirrän perinnettä nyt ahkerasti eteenpäin. Lasten myötä olen yrittänyt kehitellä kortteja, joita voi tehdä yhdessä jo vauvan tai ainakin taaperon kanssa. Toisaalta kuitenkin tykkään malleista, joita voisi tehdä ihan itsekseenkin. Tänä vuonna rikoimme perinteitä ja identtisten korttien sijaan teimmekin sarjan erilaisia kortteja ja käytimme vain askartelulaatikoista löytyneitä materiaaleja.

Tässä sinullekin 15 askarteluideaa joulukortteihin! :)

Kortit on jaoteltu suurinpiirtein taitotasojen mukaan. Vauvan tai pikkutaaperon kanssa voi jo tehdä monenlaisia juttuja!

joulukortit2

Värjätty tai maalattu paperi korttimateriaalina

Ylläolevissa kuvissa on maalailtu vesiväreillä vesiväripaperia. Hauskan pisaraisen pinnan saat, kun maalaat muovipussia (ryppyinen hedelmäpussi käy mainiosti!) ja painat siihen päälle paperin. Painele paperia kevyesti, mutta älä silitä tai hankaa, ettei väri leviä.

Jos vesivärit ovat vielä haastavat, voi käyttää hyvin myös sormivärejä tai vaikka marjamehua vauvan kanssa. Esikoisen kanssa teimme aikoinaan maalauksia sulatettujen mustikoiden ja mansikoiden mehulla ja väri on pysynyt edelleen hyvin paperissa.

joulukortit1

Käden- ja sormenjäljet

Sormiväreistä saa tehtyä monia hauskoja jouluaiheisia kuvia. Voit esimerkiksi painaa sormenpäällä ruskeita poronpäitä tai koko sormella valkoisia lumiukkoja. Me teimme kynttilöitä, joissa on ensin tehty koko sormella kynttilä ja kuivumisen jälkeen sormenpäällä keltainen liekki.

Piirustukset tussilla

Koska tykkään itsekin tehdä joulukortteja, olen osallistunut askarteluun mustan tussin kanssa. Jo muutamalla viivalla saa kuvaan lisää ilmettä ja yksityiskohtia! Voit antaa tussin myös lapselle – jos piirtäminen ei vielä tunnu sujuvan, ovat pelkät viivatkin hyvää korttimateriaaleja, sillä tonttulakkeja löytyy lähes kuvasta kuin kuvasta.

Kontaktimuovi ja kartonki

Jos lapsi taitaa pinsettiotteen mutta liimaaminen on vielä vähän vaikeaa, voi koristeita asetella kontaktimuoville. Ylläolevaan joulupalloon on käytetty kuvioleikkurilla kartongista leikattuja sydämiä, mutta myös esimerkiksi rei’ittimellä tehdyt pallot ovat hauskoja. Ja mikäpä estää asettelemasta muoville paljetteja tai muita valmiita koristeita? Voit liimata kontaktimuovin joko suoraan korttiin tai kuten meidän kortissamme ensin valkoiselle kartongille.

joulukortit3

Silkkipaperimytyt

Silkkipaperia rypistelemällä voi tehdä monenlaisia kuvia. Jos koko kuva-alueen täyttäminen tuntuu liian työläältä, voi valkoisesta silkkipaperista tehdä esimerkiksi lumiukon tai lumilyhdyn.

Koristeiden liimaaminen

Pelkkään liimaamiseen osallistuminen tuntuu olevan iso juttu monille, joten paljetteja ja kartonkikuvioita voi liimata esimerkiksi joulukuuseen tai lahjapakettiin. Me teimme sormivärin kanssa sormenjälkikranssin, joka sai koristeeksi hieman tähtiä ja sydämiä.

Maalit ja sabluunat

Töpöttämällä tai sormenpäillä painelemalla saa tehtyä nopeasti erilaisia kuvioita. Voit joko leikata pahviin aukon, jota maalataan, tai käänteisesti asettaa pahvikuvion paperille ja maalata sen ympäriltä. Me töpöttelimme sormivärejä vanupuikolla, mutta voit käyttää myös pullovärejä tai isompia töpöttimiä.

joulukortit4

Kontaktimuovi ja silkkipaperi

Kaunista pintaa saa tehtyä asettelemalla silkkipaperipaloja kontaktimuoville. Pienet rypyt eivät näy juurikaan eikä reunoistakaan tarvitse välittää. Voit lopuksi leikata muovista haluamasi kuvion tai käyttää sitä isompana taustana. Silkkipaperilla täytetty kontaktimuovi on kiinnitetty ylläolevissa malleissa kaksipuolisella teipillä valkoiselle kartongille ja kartonki korttipohjaan.

Vesivärit

Vesiväreillä saa tehtyä paljon kivoja juttuja. Jos omat taideteokset eivät onnistu, kannattaa kokeilla ääriviivatarroja, joiden värittäminen on kivaa, helppoa ja nopeaa – kiinnitä tarra vesiväripaperille, niin saat kauniin jäljen maaleista. Myös perinteinen vahaliidun maalaaminen esiin on nopea työ.

joulukortit5

Lankojen liimaaminen

Kartongista leikattuun kuuseen, joulupalloihin, sydämiin tai tähtiin saa kivan pinnan, kun siihen liimaa langanpätkiä. Voit liimata langat ja leikata ylimenneet päät pois tai täyttää kuvion taivuttelemalla lankaa eri suuntiin. Langanpätkien leikkaaminen on muuten mukava puuha saksia käyttämään oppineelle!

Tonttulakkien leikkaaminen

Kun sakset pysyvät kädessä, voi kartongista leikellä erilaisia tonttulakkeja ja liimata ne korttipohjaan. Vielä kasvot tussilla ja tonttujoukko on valmis!

SONY DSC

Joulukorttiarvonta

Sain ilon ja kunnian tehdä yhteistyötä Virkkukoukkusen kanssa, minkä merkeissä pääsen arpomaan useammankin kivan jouluisen jutun teille. Näin ensimmäiseksi korttiteemaan liittyen saan ilahduttaa jotain onnekasta joulukorttilajitelmalla.

virkkukoukkunen-sokerienkeli-joulukorttinippu-2

virkkukoukkunen-sokerienkeli-joulukorttinippu

Voit osallistua arvontaan huikkaamalla kommentissa olevasi mukana. Aikaa osallistua on viikon ajan eli keskiviikon 16.11. päättymiseen asti. Muistathan laittaa kommenttiin sähköpostiosoitteesi, niin saan yhteyden voittajaan! ARVONTA ON PÄÄTTYNYT, suuri kiitos kaikille osallistujille! :)

Toivottavasti sait ideoita joulukortteihin! Mukavia askarteluhetkiä! :)

Jos sinua muuten kiinnostaa veikeä kettukangas, niin käyhän osallistumassa arvontaan!

Nämä DIY-työt löydät tällä viikolla blogista:

TUUNATUT JOULUPALLOT / 15 JOULUKORTTI-IDEAA / HELMITONTUT JA -ENKELIT / KUIVATUT APPELSIINIT / KOTITEKOISET ASKARTELUMASSAT


Voit seurata blogia Facebookin, Blogit.fin, Blogipolun tai Bloglovin’in kautta ja lisää kuvia löytyy Instagramista. Tervetuloa mukaan! :)

Tallenna

Advertisement

174 vastausta artikkeliin “15 joulukortti-ideaa aikuisille ja lapsille

 1. Kiitos kortti- ideoista!
  Mukaan upeisiin Virkkukoukkunen- lajitelman arvontaan
  ja iloista joulun odotusta!

  Hilkka

  Tykkää

 2. Mukana arvonnassa. Kivasti listattu taitotason mukaan askarteluja ja monta tumpeloltakin onnistuvaa.

  Tykkää

 3. Osallistun arvontaan! Toivottavasti onni on myötä. Tänä vuonna tyydyn valmiisiin kortteihin, kun aika menee pehmeiden pakettien tekoon. :-)

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s