Itsetehdyt massat: sooda- ja taikataikina

Tuntuuko sinustakin, että erilaiset massa-askartelut ovat koko ajan enemmän ja enemmän muodissa? Askarteluliikkeistä voi löytää vaikka millaisia erivärisiä ja erikoostumuksellisia massoja, joista voi muovata lahjoja, koristeita tai vaikka osia joulukorttiin.

Ostettu massa on nopea ottaa käyttöön ja koostumus on takuuvarmasti oikea. Jos kuitenkin haluat nähdä pikkuruisesti vaivaa, voit tehdä massan myös itse. Joulun lähestyessä soodataikina vilahtelee monissa blogeissa ja askarteluryhmissä, mutta myös perinteisemmästä taikataikinasta saa muovattua kivoja juttuja!

SONY DSC

Soodataikina

 • 1 dl maissitärkkelystä
 • 2 dl soodaa
 • 1,25 dl vettä

Sekoita ainekset kattilassa ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes massa kiinteytyy.

Kiinteytyminen tapahtuu lopulta nopeasti, joten älä hätäänny, jos alussa seos ei näytä sakeutuvan tai kun siihen alkaa tulla yksittäisiä kiinteämpiä möykkyjä! Liian löysästä taikinasta on vaikea muovata mitään, mutta liian kiinteä taas toisaalta murenee herkästi. Sopiva kiinteys on silloin, kun massa on pehmismäistä – sakeaa ja liikutettaessa jämähtää muotoonsa.

Siirrä massa kulhoon, peittele kulho kostutetulla liinalla ja anna jäähtyä. Jäähtyneestä massasta voit kaulia noin 0,5 cm paksun levyn ja ottaa siitä piparkakkumuotilla kuvioita. Muista tehdä esimerkiksi puutikulla ripustusta varten reiät! Jos haluat kuvioida koristetta, saat kauniin pinnan kaulitsemalla pitsiliinan päältä tai painamalla pintaan kuvioita – esimerkiksi kastehelmituikut ja muut sarjan astiat jättävät kauniit ympyräjäljet taikinaan.

Anna koristeiden kuivua yön yli huoneenlämmössä tai pidä niitä 75-asteisessa uunissa noin tunnin verran.

SONY DSC

SONY DSC

Soodataikina ei oikein kestä vesiväreillä maalaamista, mutta saat väriä pintaan serveteillä ja decoupage-lakalla. Lakan voit myös korvata vesi-liima-seoksella (puolet vettä ja puolet erikeeperiä).  Useimmissa serveteissä on kolme kerrosta paperia, joten muistathan käyttää servetistä vain ylimmän kerroksen!

SONY DSC

SONY DSC

Taikataikina

 • 1,5 dl vehnäjauhoja
 • 0,75 dl suolaa
 • 0,75 dl vettä
 • 0,5 rkl ruokaöljyä

Sekoita vehnäjauho ja suola keskenään ja lisää vesi sekä ruokaöljy. Vaivaa taikina kiinteäksi – jos taikina tuntuu liian hajoavalta, lisää sekaan hieman vettä. Tahmaiseen taikinaan puolestaan kannattaa lisätä jauhoja.

Muovaile massasta kuvioita. Anna töiden kuivua huoneenlämmössä pari vuorokautta tai 125-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Uunissa kuivatettu massa säilyttää ulkonäkönsä suht hyvin, mutta huoneenlämmössä kuivunut näyttää pinnasta kirjaimellisesti kuivalta – vaaleammalta ja huokoisemmalta.

Jos taikataikinasta jää taikinaa yli, voit kääriä sen tuorekelmuun ja säilyttää jääkaapissa. Taikinan pitäisi pysyä hyvänä noin viikon verran. Muista kuitenkin vaivata jääkapissa levännyttä taikinaa hyvin ennen muovailua, jotta siihen ei jää ilmakuplia!

Kuivunutta taikataikinaa voit maalata esimerkiksi vesiväreillä.

SONY DSC

Mukavia massailuhetkiä, nähdään ensi viikolla lahjatunnelmissa! :)

Jos sinua muuten kiinnostaa liput Koiramäen jouluun, niin käyhän osallistumassa arvontaan!

TUUNATUT JOULUPALLOT / 15 JOULUKORTTI-IDEAA / HELMITONTUT JA -ENKELIT / KUIVATUT APPELSIINIT / KOTITEKOISET ASKARTELUMASSAT


Voit seurata blogia Facebookin, Blogit.fin, Blogipolun tai Bloglovin’in kautta ja lisää kuvia löytyy Instagramista. Tervetuloa mukaan! :)

Advertisement

8 vastausta artikkeliin “Itsetehdyt massat: sooda- ja taikataikina

  1. Kiitos sinulle kivasta kommentista! Soodataikina on kyllä kiva – koristeista tulee kevyempiä kuin taikataikinalla, joten niitä voi huolettomammin ripustaa vaikka kuuseen. :)

   Tykkää

 1. Minun on jo pari vuotta pitänyt kokeilla tuota soodataikinaa… Tänä vuonna ajattelin tehdä paljon joulujuttuja jo marraskuussa, ettei sitten jää viime tippaan. Tuosta soodataikinasta voisikin aloittaa :)

  Tykkää

  1. Kannattaa kokeilla sitä! Mulla meni viime vuonna ekat satsit roskikseen, mutta ei kannata luovuttaa, jos ekalla kerralla koostumus ei tunnu hyvältä. Tänä vuonna onnistui paremmin! :)

   Tykkää

 2. Meille ei taikataikinaa olla uskallettu pojan allergian takia tehdä, mutta soodataikinastakin saa kivoja koristeita! Tosin meillä on ilmeisesti jouluperinteenä myös soodakoristeiden päätyminen murusiksi lattialle ennen kuin ovat valmiita :D Onneksi jotain on aina sentään säästynytkin :)

  Tykkää

  1. Soodataikina on kyllä siitä hyvä, että se sopii useimmille askartelijoille! Mä kanssa askartelutuokion jälkeen katselin, että lattia näytti olevan lumikökkäreiden peitossa – mutta ihanaa, kun tämä taikina ei tahmaa eikä tartu tiukasti kiinni! :D

   Tykkää

  1. Voi ei! Olihan sulla maissitärkkelyksen ja soodan määrät oikeinpäin? Tai voisiko keltaisuus johtua liian lämpimästä levystä? Mä keittelin massaa kolmosella (asteikolla 1-6 ja ihan normaali liesi).

   Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s