Neulotaan villasukkia ensi vuoden vauvoille!

Oletko kuullut, että tulevan itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi neulotaan sukkia vuonna 2017 syntyville?

Projektilla ei ole kotisivuja, mutta tietoa löytyy Villasukkakeräys juhlavuotena syntyville -fb-ryhmästä. Tiivistettynä ohjeet ovat tässä:

 • keräysaika on 16.5.2016-31.12.2017 – keräys siis kestää koko ensi vuoden ajan, joten voit osallistua koska vain!
 • sukat ovat sinivalkoiset ja vastasyntyneen kokoa (jalkaterän pituus n. 9-10 cm)
 • sukat neulotaan terveenä ja hajusteettomana
 • valmiit sukat kiinnitetään toisiinsa langalla ja liitetään mukaan tiedot käytetystä langasta sekä pesuohjeet
 • eläintalouksissa valmiit sukat on laitettava pussissa pakastimeen pariksi päiväksi ja kirjoitettava päälle ”eläintalous”

Sukkia kerätään keräyspisteissä ympäri Suomea, ja niistä löytyy tarkemmin tietoa fb-sivuilta – esimerkiksi monet käsityöliikkeet toimivat keräyspisteinä tai voit postittaa sukat niitä eteenpäin toimittaville yksityishenkilöille. Sivuilta löytyy myös sukkalaskuri, johon toivotaan merkittävän valmiit sukat.

Tällä hetkellä sukkia on valmiina hieman yli 4000 paria, joten aika paljon on vielä matkaa siihen, että kaikki vauvat saadaan sukitettua. Ehtisitkö sinä neuloa jokusen sukan?

SONY DSC

SONY DSC

Aloitin neulomisprojektin hetki sitten ja ensimmäiset kolme sukkaa ovat valmiina! Lanka on Vikingin Baby Ull, joka on 100 % merinovillaa. Käytin värejä 302 ja 326 – sininen näyttää sopivassa valaistuksessa kauniilta mustikansiniseltä, mutta joissain valaistuksissa lähes mustalta.

Langan suositeltu puikkokoko on 3, mutta nämä sukat on neulottu 2,25-kokoisilla puikoilla. Käsialani on suht normaali tai hitusen löysähkö.

Ohjeet sukkiin löydät tästä alta tai voit ladata ne pdf-tiedostona täältä!

Jos muuten kaipaat neulomisen sijaan jotain ommeltavaa, niin käyhän kurkkaamassa ihanaa kangasarvontaa! :)

SONY DSC

SONY DSC

Ohjeet vauvansukkiin

Varsi

Luo 40 silmukkaa, jaa ne neljälle sukkapuikolle ja neulo 2 o 2 n -joustinneuletta pieni pätkä – noin 8-10 kerrosta. Kirjoneulekuvion jälkeen neulo nilkan kohdalla 6 kerrosta 2 o 2 n -joustinneuletta ja viimeisellä kerroksella kavenna jokaisella puikolla yhden kerran -> kun aloitat kantapäätä, jokaisella puikolla on siis 9 silmukkaa.

Kirjoneulemallit näyttävät tältä:

Vauvanvillasukkamallit2.jpg

Koska puikolla on 10 silmukkaa, mallikerta tulee siis kokonaisuudessaan yhdelle puikolle. Tekstin 2017 aloitin 2. puikon alusta ja se jatkuu hieman 3. puikon puolelle.

vauvansukkakuviot

Kantapää

Kantapää on ranskalainen, ja kantalappu on neulottu sileällä tai helmineuleella (tummansininen kantapää).

Kun olet saanut nilkan viimeisen joustinneulekerroksen loppuun, neulo vielä 1. puikon silmukat 4.lle puikolle. Puikolla on nyt 18 silmukkaa. Neulo puikon silmukoita edestakaisin ja nosta aina kerroksen alussa ensimmäinen silmukka. Kun kantalapun korkeus on 16 kerrosta ja olet aloittamassa oikean puolen kerrosta, aloita kavennukset:

 • Neulo 11 silmukkaa, neulo seuraavat 2 s yhteen takareunoista ja vielä 1 s oikein. Käännä työ.
 • Nosta 1 s neulomatta, neulo 5 s nurin, 2 s nurin yhteen, 1 silmukka nurin ja käännä työ.
 • Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s oikein, 2 s oikein yhteen takareunoista, 1 silmukka oikein ja käännä jälleen työ.
 • Nosta 1 s neulomatta, neulo 7 s nurin, 2 s nurin yhteen, 1 silmukka nurin ja käännä työ.
 • Jatka kavennuksia samalla tavalla, kunnes olet kaventanut sekä oikealla että nurjalla puolella aivan puikon lopussakin. Kavennusten jälkeen puikolla on 10 silmukkaa.

Jaa silmukat taas kahdelle puikolle, katkaise lanka ja poimi kantalapun sivusta silmukoita puikoille. Puikolla on nyt 15 silmukkaa.

Neulo taas kaikilla puikoilla. Aloita kerros normaalisti 1. puikon alusta ja neulo yksi kerros kaikki silmukat oikein – kantalapun reunoista nostetut silmukat kannattaa neuloa kiertäen (ota silmukka puikolle takareunasta), jotta reunoihin ei tule reikiä!

Kavenna sitten jokaisella kerroksella 1. puikon lopussa (neulo 2 silmukkaa oikein yhteen) ja 4. puikon alussa (tee ylivetokavennus). Kun jokaisella puikolla on taas 9 silmukkaa, jatka ilman kavennuksia.

Kärki

Kärjessä on perinteinen sädekavennus. Kun terän pituus on kantapäästä 8 cm, aloita kavennukset jokaisella puikolla:

 • neulo 2 s oikein, kavenna 2 s yhteen, neulo 3 s oikein ja kavenna 2 s yhteen
 • neulo 3 kerrosta normaalisti
 • neulo 1 s o, kavenna 2 s yhteen, neulo 2 s o ja kavenna 2 s yhteen
 • neulo 2 kerrosta normaalisti
 • kavenna 2 s yhteen, neulo 1 s o ja kavenna 2 s yhteen
 • neulo 1 kerros normaalisti
 • kavenna 2 s yhteen, neulo 1 s o
 • silmukoita on nyt yhteensä 8 -> katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi

Sukkasi on nyt valmis, onnittelut! :)

SONY DSC

Muistatko, kun viimeksi neuloin villasukat ja kerroin, kuinka se toinen sukka on aina vaikein? Se on edelleen! Yritän tässä parhaillaan hakea motivaatiota toisen samanlaisen sukan neulomiseen. :D Taidan olla hieman hätäinen neuloja, sillä saatuani yhden kuviomallin valmiiksi haluan päästä heti kokeilemaan seuraavaa – on ihan tylsää toistaa sukka, jonka on jo tehnyt!

Kaunista ja rauhallista itsenäisyyspäivää sinulle! :)


Voit seurata blogia Facebookin, Blogit.fin, Blogipolun tai Bloglovin’in kautta ja lisää kuvia löytyy Instagramista. Tervetuloa mukaan! :)

13 kommenttia artikkeliin ”Neulotaan villasukkia ensi vuoden vauvoille!

 1. Voih, tosi tosi TOSI suloiset! Harmittelin Piallekin, kun tuo on niin tuhottoman hidasta hommaa. Olisi hienoa tehdä villasukkia liukuhihnalta niinkuin kaikki tuntemani mummutjamammat. :)

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi kiitos Heidi! :) Mä olen jotenkin nyt innostunut taas neulomisesta ja näitä pikkusukkia oli ihan kiva tehdä. Oon miettinyt monesti, että olisi kiva tehdä jotain siroa pienillä puikoilla, mutta mulla menisi varmaan hermot, jos työ olisi yhtään vastasyntyneen sukkaa isompi… :D

   Tykkää

 2. Tää on ihana juttu♥ Osallistuisin ehdottomasti itsekin, jos oikeasti joskus saisin jotain valmiiksi asti neulottua :D

  Tykkää

  1. Niin on! Olen jotenkin ymmärtänyt, että keräystä vetäisi ihan yksityishenkilö – aikamoinen urakka siis ja toivottavasti sukkia tulisi tarpeeksi. Kannattaa hei kokeilla sukkaa! Mä kaipaan neuloessa aina vaihtelua, joten näissä sukissa kaikki osat oli ihanan nopeita ja lyhyitä vaiheita. :D Mutta nyt tosiaan on haasteena se toisen parin tekeminen… :D

   Tykkää

   1. Hei toisen sukan ongelmainen. Olen neulonut 30 vuotta sukkia ystäville. Lähes sukat ja viikko talvet ja kesät. Aina neulon yhtä aikaa molempia sukkia, niin ei tarvi laskea myöhemmin kerroksia tai kuvioita.

    Tykkää

 3. Saisiko kampanjaan mukaan jonkun lankaliikkeen, joka lahjoittaisi lankoja? Se kannustaisi ihmisiä neulomaan enemmän.

  Tykkää

  1. Hyvä kysymys! Olen kuullut, että esimerkiksi Lankamaailma on järjestänyt joitain neulomisiltoja, joissa on neulottu näitä juhlavuoden sukkia ja ilmeisesti silloin langat on saanut paikan päällä veloituksetta. Jonkinlainen reilu alennuskin voisi kannustaa, mutta toisaalta liikkeiden voi olla vaikea kontrolloida, menevätkö langat keräykseen vai omaan käyttöön. Toivottavasti löytyy tarpeeksi sukkien neulojia! :)

   Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s