Viisi syytä vähentää sokerinkäyttöä

Heippa taas!

Mainitsinkin Un-Do-Listan yhteydessä, että vietän jälleen viime vuoden tapaan sokeritonta alkuvuotta. Tällä kertaa projekti on edennyt suht kivuttomasti ja lähes huomaamatta, vaikka luulin olevani vielä enemmän sokerikoukussa kuin vuosi sitten. Ehdinkin jo loppuvuodesta jännittää, miten tiukille lakko ottaa ja pakko on myöntää, että söin uuden vuoden varjolla herkkuja ”varastoon”. Totesin kuitenkin, että selvästi henkisellä puolella on valtava merkitys makean naposteluun – tammikuun ensimmäisenä aamuna ei nimittäin tehnyt lainkaan mieli napostella jäljelle jääneitä pipareita tai etsiä suklaata kätköistä, vaikka edelliset vähintään kaksi kuukautta ovat olleet enemmän tai vähemmän herkkupainotteiset.

Olen herkkulakossa erityisesti siksi, että en halua olla koukussa sokeriin. Olen myös niitä, jotka eivät pysty syömään vain sitä yhtä suklaapalaa, vaan kerralla – tai vähintään pitkin päivää – menee pala jos toinenkin. Minulle toimii siis parhaiten täyslakko (tällä kertaa kyläilypoikkeuksin).

sokeri1

sokeri2

Sokerin terveyshaittoja

Sokeri on siitä veikeä aine, että se vaikuttaa elimistössä monilla muillakin tavoilla kuin vain tarjoamalla hammaspeikoille ruokaa. Motivaatioksi omaan lakkoon ja kenties motivaatioksi jonkun muunkin herkkujen rajoittamiseen listasin viisi hyvää syytä vähentää sokerinkäyttöä:

 1. sokeri addiktoi huumeiden tavoin: joidenkin tutkimusten mukaan sokerin nauttiminen saa aivoissa aikaan samanlaisia muutoksia kuin heroiinin tai kokaiinin nauttiminen ja siihen liittyy samanlaisia vieroitusoireita kuin muihin addiktoiviin aineisiin. (Lähde)
 2. sokeri aiheuttaa monia terveyshaittoja: ylipaino, 2-tyypin diabetes, kohonnut verenpaine, sydän- ja verisuonitaudit, osteoporoosi… eräiden tutkimusten mukaan sokerin on jopa todettu ruokkivan joitain syöpäsoluja. (Lähde)
 3. sokeri näkyy ihossa: hiilihydraatit muuttuvat elimistössä glukoosiksi, joka vaikuttaa ihon kollageeniin. Tällöin ihon kimmoisuus vähenee, iho ohenee ja siihen tulee ryppyjä. Lisäksi liika sokeri voi voimistaa esimerkiksi aknea tai atooppista ihottumaa. (Lähde)
 4. suun terveys kärsii: napostelun ja sokerin toistuvien syömiskertojen myötä suussa on käynnissä jatkuva happohyökkäys, mikä laskee suun pH:ta, mikä puolestaan vaurioitaa hampaiden kiillettä. (Lähde)
 5. Kuinka paljon sokeria ihmiskeho on luotu kestämään? Nykyihminen saa puolen litran limpparipullosta hetkessä enemmän sokeria elimistöönsä kuin ihmiset vuosituhansien ajan ennen sokerin käytön lisääntymistä. Ihmisen elimistö tuskin on kehittynyt viimeisen sadan vuoden aikana sietämään kaikkea tätä sokeria.

sokeri3

sokeri4

Taistelu sokeria vastaan tuntuu loputtomalta, sillä hiilihydraattihan on myös sokeria. Siksipä siis leivät, pastat ja riisit vaikuttavat samalla tavalla kuin muut sokerituotteet, vaikka toki määrissä ja vaikutusajoissa on eroja. Näin asiaa ajateltuna on ehkä ihan hyvä rajoittaa ylimääräisen sokerin syömistä, sillä sitä tulee syötyä muutenkin niin paljon.

Toisaalta olen kuitenkin myös sitä mieltä, että jos siitä suklaapatukasta ei ole välitöntä terveydellistä haittaa ja jos kotona on vaikkapa vauva, joka vihdoinkin nukkuu ja saat hetken nauttia rauhassa suklaasta ja kupillisesta kuumaa, niin go for it!

Jos just nyt tuntuu siltä, ettei ruokavalion muutos nappaa, niin älä tee sitä väkisin.

Millainen sinun suhtautumisesi sokeriin on? Noudatatko jotain ruokavaliota tai oletko huomannut sokerin vaikuttavan elimistössäsi tietyllä tavalla?

Kivaa viikkoa sinulle!


Voit seurata blogia Facebookin, Bloglovin’n, Blogit.fin ja Instagramin kautta. Tervetuloa mukaan! :)

Advertisement

28 vastausta artikkeliin “Viisi syytä vähentää sokerinkäyttöä

 1. Maukkaita sokerimakroja ja mainiota tietoa.
  Turhaa sokeria en käytä, mutta kyllä pitää miehelle pullaa leipoa ja menee sitä mustikka- ja omenapiirakoihinkin

  Tykkää

  1. Mä myös toivon, että todella tuhdin sokerin sijasta saisin käännettyä tottumukset juurikin jonkin itseleivotun pariin. Nyt esimerkiksi alkoi tehdä hirveästi mieli pullaa! :D

   Tykkää

 2. Hienot kuvat ja onnea uuden kameran omistajalle! Vaikuttaa hyvältä hankinnalta =)

  Mä olen kans herkkulakossa, koska lihoin viime syksynä seitsemän kiloa pelkällä karkin syömällä. Mulla alkaa käydä vaatteet pieneksi, jos keväällä tulee toiset seitsemän. Mä olen huomannut, että sokeri aiheuttaa vieroitusoireita. Lakon alussa oli melko tuskaista, mutta pikkuhiljaa se alkaa helpottaa. Enää ei tee mieli sokeria ihan niin paljoa ja kaapissa oleva suklaalevy saa olla rauhassa. Eka kilo on jo tippunut painostakin =)

  Tykkää

  1. Hehee, jo vain! Lähes 10 vuoden päivitys kamerassa tekee ihmeitä kuviin! :D

   Onnea ekasta kadonneesta kilosta! Mun täytyy tunnustaa, että tän postauksen jälkeen herkut ovat pyörineet paljon enemmän mielessä – ilmeisesti nyt tuli ajateltua asiaa sen verran, että makunystyrät hoksasivat jääneensä jostain paitsi. :D

   Tykkää

 3. Hyvää tietoa annat makoisien hienojen kuvien lomassa.

  Olen remontoinut ruokavalioni melko perusteellisesti ja yksi karsittava on ollut valkoisen sokerin vähentäminen mahdollisemman vähäksi. Yllättävän helposti on onnistunut kun ensimmäisistä sokerin himoisista viikoista selvisin. Sokerin käyttöön ei ole tarvetta, kun syö pitkin päivää 2..3 hedelmää.
  Joskus, ehkä kerran kaksi viikossa voin imeskellä yhden esim. lakritsakarkin, muttei tule tarve syödä enempi. Muutaman kerran kuukaudessa höllään, voin syödä jäätelöä tahi kahvileivän.
  Palkitsevaa on kun näkyy painon alenemisena ja olo muutenkin hyvempi.

  Tykkää

  1. Kuulostaa todelta hyvältä! Ihan kuin olisin jostain lukenutkin, että ekat 2 viikkoa ovat pahimmat, mutta sitten ei edes tee niin paljon mieli makeaa. Mä myös muistan, että vuosi sitten lakon jälkeen pienetkin annokset makeaa riittivät, mutta harmi vain, että niistä tuli sittemmin lipsuttua…

   Tykkää

 4. Sokeri on kaunista kuin timantit ihanissa kuvissasi :)
  Tykkään suklaasta, mutta kovin paljon ei tule syötyä sokeria koska puolisolla on diabetes 2.
  Myötätunnosta ja muutenkin terveyshakuisesti olen sokeria vähentänyt, tai hiukan korvannut Stevialla.
  Kiitokset hyvistä tiedoista 🙂

  Tykkää

  1. Mulla on myös tainnut suklaa olla sokerinlähde nro 1. Sen verran vuodentakainen lakko on vaikuttanut, että ihan karkkikarkkia ei ole tehnyt ollenkaan enää mieli lakuja lukuunottamatta. Ja kiitos, sokeri näyttää tosiaan pieniltä timanteilta! :)

   Tykkää

 5. Suhtaudun sokeriin omalla kohdallani kohtuus kaikessa -periaatteella, mutta nollatoleranssi voi joidenkin kohdalla toimia paremmin. Minä pystyn pitämään (lisätyn) sokerin syömisen aisoissa, mutta esimerkiksi miehelleni tämä on hurjan paljon vaikeampaa ja sitä suklaata meneekin sitten yhtäkkiä koko levyllinen. Hänen kohdallaan totaalikieltäytyminen tietyin juhlapoikkeuksin on ainoa ratkaisu vähentää sokerista aiheutuvia lieveilmiöitä.

  Hiilihydraatit muuttuvat kyllä sokeriksi, mutta olen sitä mieltä että hyviä hiilihydraatteja on hyödyllistä syödä, eikä kaikkien tarvitse välttää. Eikä huonojakaan pienessä määrin. Mutta tässäkin on poikkeuksia ja jollekin voi sopia vähähiilarinen ruokavalio paremmin.

  Tykkää

  1. Mä muistankin viime vuodesta, että sun mies oli myös lakossa! Kuulostaa, että sieltä löytyy samankaltainen sokerinsyöjä kuin mä. :D Joo, totta että hiilihydraatit on myös terveellisiä! Mulle karppauslinja olisi liian rajoittava, mutta oon yrittänyt valita vähän fiksumpia vaihtoehtoja. Vielä pitäisi vähentää valkoisen riisin käyttöä, mutta siihen on jotenkin niin tottunut.

   Tykkää

 6. Upeita kuvia♥ Mä en ole missään vaiheessa ollut totaalilakossa, mutta omilla keinoillani olen päässyt aika hyvin irti sokerikoukusta. En enää syö koko suklaalevyä tai isoa karkkipussia yhdeltä istumalta. En mitenkään enää edes pystyisi vaan nyt uppoaa maksimissaan muutama palanen tai alle kourallinen karkkeja :)

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos! Mä muistan sunkin projektin vuoden takaa! Mullekaan ei uppoaisi karkkipussi yhdeltä istumalta, mutta suklaalevy…. se saattaisi ehkä hävitäkin! Tai en tiedä, en ole kokeillut vuoden aikana täyskokoisen levyn syömistä! :D (Hauska muuten huomata näihin kommentteihin vastatessa, että vaikka herkkulakon vaikutukset ovat vuoden aikana repsahtaneet, on jotain positiivisiakin muutoksia jäänyt – esim. just toi, että ei vedä överi-isoa annosta kerralla!)

   Tykkää

  1. Meillä on lipsunut käyttö erilaisiin leipomuksiin ja kekseihin ja itsellä suklaaseen. Hyvä pitää taas pieni stoppi. :)

   Tykkää

 7. Kauniisti kuvattu sokeri. Ilman karkkeja tai pipareitakin syömme paljon piilosokeria, sitähän on joka paikassa joten ihan sokeriton voi olla paha olla. Mutta karkkilakko ja muu herkkulakko tekisi terää itselläkin sillä olen hairahtunut ihan vallattomaksi.

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s