Enkelipukuja menehtyneille vauvoille

Kun hän oli kuollut,
laskettiin hänet maan sisään
kasvamaan kukkia
perhosten leikitellen lentää.
Hän oli niin kevyt.
Maa tuskin tunsi hänen painoaan.
Miten paljon tuskaa tarvittiin
kunnes hän oli niin kevyt.

– Bertolt Brecht –

kuurankukka2

lehtikuura1

Monesti käsityöt ovat täynnä rakkautta ja iloa; niitä tehdään lähimmäiselle ilahdutukseksi ja rakkauden osoituksena. Niihin valitaan lempivärejä, mietitään mitä juuri saaja tarvitsee ja iloitaan mahdollisuudesta antaa lahja rakkaalleen.

Käsityöt voivat olla myös täynnä välittämistä ja surua. Ne voidaan tehdä vaikeisiin ja kipeisiin hetkiin, jolloin käsityö saattaa kenties tuntua pieneltä ja toissijaiselta. Surun keskellä käsityö saattaa kuitenkin olla hyvin merkityksellinen, arvostettu ja tärkeä.

kuurankukka3

Enkelipukuja ja muita ompeluksia -sivuston Marialla on kaunis projekti, jonka myötä hän haluaa muistaa vauvansa menettäneitä vanhempia. Maria ompelee kierrätetyistä hääpuvuista enkelipukuja, jotka puetaan vauvoille heidän viimeiselle matkalleen. Monet menehtyneet vauvat ovat nimittäin niin pieniä, ettei heille löydy tarpeeksi pieniä vaatteita kaupoista eikä lähiomaisilla välttämättä ole aikaa eikä jaksamista tehdä pukua itse.

Toivoisin, että projekti saisi näkyvyyttä, ihmisten tietoisuus vauvakuolemista ja siitä että myös kuolleena syntyneet vauvat haudataan, hyvästellään ja heitä surraan, kasvaisi. -Maria

Ajatus enkelipukujen takana

Enkelipuku-projekti lähti liikkeelle, kun Maria luki iltapäivälehdestä jutun amerikkalaisnaisista, jotka ompelevat enkelipukuja. Maria ihastui ajatukseen ja päätti kokeilla, onnistuisiko samanlainen projekti myös Suomessa. Hän on itse menettänyt esikoisensa vuonna 2007, joten aihe kosketti myös henkilökohtaisesti.

Kuinka voit auttaa Mariaa projektissaan?

Maria ompelee pukuja vapaa-ajallaan ja on saanut mukaan myös muutaman muun ompelijan jakamaan töitä. Pukuihin on kaavat ja materiaalit ja pukuja on valmiinakin, mutta yhteistyötaho esimerkiksi sairaalan suuntaan puuttuu.

Olisitko sinä puuttuva palanen Marian ja enkelipukuja tarvitsevien välillä?

Maria on saanut joitain yhteydenottoja vauvansa menettäneiltä äideiltä ja lähettänyt heille enkelipukuja postimaksuja vastaan. On kuitenkin ollut vain hyvää tuuria, että he ovat löytäneet Marian sivuston, ja Maria toivookin löytävänsä tahon, jonka kautta puvut ja niiden tarvitsijat löytäisivät toisensa. Onko sinulla suhteita, tietämystä tai ideoita ongelman ratkaisemiseksi?

Enkelipuvut ommellaan kierrätetyistä hääpuvuista ja jos haluat lahjoittaa oman hääpukusi uusiokäyttöön, kannattaa olla yhteydessä Mariaan Enkelipukuja ja muita ompeluksia -sivuston kautta. Hääpuvun on oltava puhdas, mutta värillä tai materiaalilla ei ole väliä. Puvut välitetään Marialle postittamalla ja lähettäjä maksaa postituskulut.

kuurankukka1

En pysty edes kuvittelemaan vanhempien surua, kun raskaus ei päätykään onnellisesti. Vaikeana hetkenä ja surun keskellä toivoisin, että vanhemmat voisivat saada tiedon puvuista helposti ja läheltä ilman, että tarvitsee itse selvitellä, etsiä ja tutkia nettiä. Toivon, että jokainen vanhempi saa tietää mahdollisuudesta haudata vauvansa kauniissa mekossa harsoon käärimisen sijaan.

Kuten ehkä arvata saattaa, minulta ei löydy suhteita tai asiantuntemusta aiheesta, mutta toivon kovasti, että enkelipuvut päätyisivät tarvitsijoilleen. Siksi välitän Marian projektia eteenpäin blogin kautta, jos vaikka joku sopiva ihminen lukisi tämän.

lumikukka1

Surullisesta aiheesta huolimatta toivon sinulle kaunista ja hyvää viikkoa!

Pienen Linnun MakroTexissä kuvataan tällä viikolla teemalla ikkunan läpi. Ihan ikkunan läpi ei näiden kuurankukkien läpi nähnyt, mutta pinta oli sitäkin kauniimpi!

Kiitos Maria, että sain kirjoittaa projektistasi! :)


Voit seurata blogia Facebookin, Blogit.fin, Blogipolun tai Bloglovin’in kautta. Tervetuloa mukaan! :)

Advertisement

19 vastausta artikkeliin “Enkelipukuja menehtyneille vauvoille

 1. Voi miten riipaisevan koskettava postaus. Voin välittää tän postauksen eteenpäin yhdelle tuttavalleni, joka on voisi ehkä viestiä tätä jotenkin eteenpäin oikeille tahoille.

  Tykkää

 2. Niin ihana ajatus. Myös pienet ansaitsevat kunnollisen puvun viimeiselle matkalleen.
  Hautaustoimistoihin kannattaa olla yhteydessä. Mietin myös että olisko sairaalat, joissa on vastasyntyneiden teho-osasto?

  Tykkää

 3. Itse oon ruvennu tätä samaa tekee jo viimevuonna syksyllä,omasta hääpuvustani, vähän vaan projekti jäänyt.. joku nyt sitten kerkesi enne mua jatkaa tätä ..

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s