Pysähdytään hetkeen – tietoista läsnäoloa etsimässä

Onnelliseen elämään tarvitaan hyvin vähän.
Kaikki on ihmisen sisimmässä,
hänen ajattelutavassaan.

– Marcus Aurelius –

helmikuu3helmikuu5

Elätkö hetkessä vai huomaatko, että pysähtyminen ja läsnäoleminen ovatkin haastavia?

Minulla ainakin ajatukset ovat hyvin herkästi muualla kuin tässä hetkessä; menneitä en niinkään pyörittele mielessäni, mutta mietin tulevia juttuja, suunnittelen käsitöitä, menoja tai ruokia tai pohdin mielipiteitä ja näkemyksiä. Huomaan, että on vaikea olla läsnäoleva tai aktiivisesti tässä hetkessä.

Luulen, että kohdallani läsnäoleminen on vaikeaa siksi, että luontaisesti kaipaan aikaa olla itsekseni ja omissa ajatuksissani – kun se kuitenkin on haastavaa pienten lasten seurassa, ajatukset karkaavat koko ajan pois tästä hetkestä. Mieli ikäänkuin hakeutuu ihannetilaan jatkuvasti, sillä päivän aikana omien ajatusten hetket ovat hyvin lyhyitä ja epäsäännöllisiä.

Mieleni lepää iltaisin tyttöjen mentyä nukkumaan ja esimerkiksi keskittyminen valokuvaamiseen tai käsitöihin on todella virkistävää ja rentouttavaa. Rakastan hetkiä, kun voin keskittyä rauhassa johonkin mieleiseen tekemiseen ja tiedän, että en joudu keskeyttämään sitä heti. Aina ei kuitenkaan ole mahdollista viettää aikaa harrastusten parissa, joten olen alkanut miettiä vaihtoehtoisia mielenrentoutustapoja.

helmikuu1

helmikuu6

Olen alkanut tutustua mindfulnessiin, jossa on kyse juurikin tietoisesta läsnäolosta. Siinä suunnataan tietoisuus juuri meneillään olevaan hetkeen, hyväksytään siihen liittyvät tunteet ja tehdään havaintoja ilman arvostelua.

Tietoista läsnäoloa voi harjoittaa monin erilaisin tavoin ja tehtävät itsessään kuulostavat älyttömän helpoilta. Vaikeus tulee ainakin minun kohdallani siitä, etten millään malttaisi keskittyä hetkeen, vaan ajatukset karkaavat koko ajan. Tuntuu myös ajan tuhlaukselta keskittyä johonkin pieneen ja mielestäni epäolennaiseen asiaan, vaikka oikeasti harjoituksiin menee todennäköisesti vain 5-15 minuuttia.

Olen kuitenkin ratkaissut ongelmani!

helmikuu4

Lähtisitkö kanssani etsimään taitoa pysähtyä hetkeen?

Oranssiin ilmestyy perjantaisin pieni tietoiseen läsnäoloon liittyvä tehtävä, jonka voi toteuttaa vaikkapa viikonloppuna ilman erityisiä valmisteluja. Haluaisitko kokeilla, pysytkö sinä hetkessä, millaisia havaintoja teet ja millaisia tunteita koet? Haastan tässä samalla itseni löytämään päivästä sen pienen hetken ”turhalle” ja ”tuloksettomalle” tekemiselle. Ehkä tulokset eivät ole samalla tavalla nähtäviä kuin valokuvat ja käsityöt, mutta toivottavasti muunlaisia tuloksia alkaa hahmottumaan jossain vaiheessa.

Pysähdytäänhetkeeniso.jpg

Nähdään siis perjantaina näissä merkeissä! Ja jos hyvin käy, ennen sitä pääset fiilistelemään rikotun helmineuleen sukkiani. :)

Kivaa viikkoa sinulle!

Näillä helmikuisilla kuvillani osallistun Pienen Linnun MakroTex-valokuvahaasteeseen. Käyhän kurkkaamassa, miltä helmikuu näyttää muilla osallistujilla!


Voit seurata blogia Facebookin, Blogit.fin, Blogipolun tai Bloglovin’in kautta. Tervetuloa mukaan! :)

Advertisement

16 vastausta artikkeliin “Pysähdytään hetkeen – tietoista läsnäoloa etsimässä

  1. Kiire taitaa olla monelle tuttu haastaja! Mulla ehkä malttamattomuus jarruttelee pysähtymistä – tai se, että kivaa tekemistä on niin paljon, ettei aika riitä.

   Tykkää

 1. Itselläni suurin haaste ”hetkessä läsnä olemisen” kanssa on se, että suurin osa arkisen elämän hetkistä tarjoaa tuskastuttavan vähän älyllistä virikettä, jolloin siirryn puoliksi jonnekin muualle ja alan pyöritellä päässäni jotain virikkeellisempää, jotta en alkaisi silmin nähden turhautua ja tulisi äreäksi. Jos ympäristö on tuhottoman tylsä, tuntuu siltä, että menettäisin järkeni, jos joutuisin vain olemaan täysin läsnä siinä, enkä saisi pyörittää mielenkiintoisempia ajatuksia taustalla tuomassa sisältöä vähävirikkeisiin hetkiin.

  En kuitenkaan ole tutustunut henkisen läsnäolon taitoihin niin paljon, että olisin ehtinyt löytää, onko tällaiseenkin ongelmaan keksitty ratkaisu. Pidemmän päällehän tämä ei tee kauhean hyvää, koska aivot pääsevät harvoin lepoon joutuessaan miltei alati raksuttamaan jonkin haasteen parissa pysyäkseen tyytyväisinä hetkessä. Silloin olen rento, tyytyväinen ja 100 % läsnä, kun teen jotain, mikä valtaa kaiken huomiokykyni ja täyttää tarpeeni saada pohdiskella asioita. :D

  Tykkää

  1. Tutun kuuloista! Mun rima älylliseen virikkeeseen ei ehkä ole järin korkea, mutta voin kyllä samaistua. Ehkä juurikin tuosta syystä olen niin iloinen siitä, että lapset kasvavat ja heidän kanssa voi tehdä jo paljon erilaisia juttuja. :D

   En ole lukenut vielä paljoa läsnäolotaidoista, mutta en muista lukeneeni tuollaisesta tilanteesta. Mietin, voisikohan tuollainen flow tila olla sittenkin ihan hyvästä? Jos pää ei jää ylikierroksille vaan rauhoittuminen ja esim. nukkuminen onnistuu täydestä keskittymisestä huolimatta, ei siitä ehkä ole haittaakaan? Erään tutkimuksen mukaan ihmiset ovat kuulemma yleisestikin onnellisimmillaan silloin, kun saavat tehdä jotain mielekästä ja ovat flow-tilassa. :)

   Tykkää

 2. Herkkiä kuvia, hyvä kirjoitus. Olla tässä ja nyt tuntuu olevan nykyihmiselle todellakin vaikeaa. Mindfulness on hyvä tekniikka herätellä itseään. Samoin ihan tavallisten juttujen tekeminen toimivat, jos saa pidettyä ajatuksensa jossain kuosissa. Ulkoilu, ympäristön havaitseminen, käsityöt, maalaaminen, ruuan laitto. Ne kaikki voivat olla läsnäolon hetkeä.
  Pienten lasten kanssa kylläkin haasteellista :D

  Tykkää

  1. Jep, mullakin vahvimmat läsnäolon hetket liittyvät juuri tuollaiseen tekemiseen, jossa voi tehdä koko ajan jotain omaan tahtiin – valokuvata, neuloa tai vaikka leipoa. Vielä kun saisi samaa fiilistä esimerkiksi leikkihetkiin lasten kanssa! Ehkä se tästä pikkuhiljaa kehittyy. :)

   Liked by 1 henkilö

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s