Pysähdytään hetkeen: läsnäoloa paikoillaan tässä ja nyt

harjoitus1

Aloitetaan läsnäolon harjoitteleminen kiinnittämällä huomiota erilaisiin kohteisiin ihan vain paikoillaan ollessa. Ota mukava asento vaikka siinä koneen äärellä istuessa tai pötkähdä sohvalle ja laita kännykän hälytys soimaan 3-5 minuutin päähän, jos ajan seuraamisesta ja keskittymisen kestosta meinaa tulla stressiä!

Valitse yksi asia, johon keskityt kerrallaan.

neilikat1

Tuntoaisti

Sulje silmäsi ja keskity kroppaasi. Mitä tunnet? Onko sinulla kylmä, kuuma, sopiva? Mitä lämpötila tuntuu eri kohdissa, vaihteleeko se? Tuntuuko jossain kipua, jumitusta tai kireyttä? Miltä istuin- tai makuupaikkasi tuntuu eri puolilla kehoa? Tunnetko yllä olevat vaatteesi jostain kohtaa? Entä miltä tuntuu käsiesi ja sormenpäidesi alla?

Kuuloaisti

Sulje silmäsi ja keskity kuuntelemaan. Mitä kuulet ympärilläsi? Miltä hengityksesi kuulostaa? Kuuluuko huoneessa muita ääniä tai tuleeko ulkoa ääntä? Erotatko esimerkiksi ilmastoinnin tai kellon äänen, huriseeko jääkaappi tai paukkuuko pakkanen seinissä ja ikkunoissa?

Näköaisti

Katsele ympärillesi, lähelle ja kauas. Mitä näet? Millaisia värejä ympärilläsi on? Entä millaisia muotoja ja materiaaleja? Ovatko jotkin kohdat hämärämpiä tai pimeämpiä kuin toiset? Onko voimakkaita valoja ja miltä ne tuntuvat silmissä? Valitse yksi tai useampi kohde ja tarkastele sitä kauemmin – miltä ne näyttävät? Kuinka tarkkoja yksityiskohtia pystyt erottamaan? Onko esineessä jotain, mitä et kenties ole aikaisemmin huomannut?

neilikat3neilikat2

Lähden suosiolla harjoittelemaan läsnäoloa muutaman minuutin pätkissä, jotta keskittyminen pysyy kohteessa. Jos keskittymisesi meinaa herpaantua, älä stressaa – palauta ajatuksesi takaisin kohteeseen tai pidä pieni tauko ja kokeile uudestaan. :)

Ensi perjantaina jatketaan sitten uusien harjoitusten parissa! Kerrohan sillä välin, miltä nämä tuntuivat ja kuinka keskittyminen onnistui. :)

Pohdintoja harjoitussarjan taustalta voit käydä lukemassa täältä ja tämän sekä tulevat harjoitukset löydät nopeasti yläreunasta PYSÄHDYTÄÄN HETKEEN -välilehdeltä. Oletko muuten huomannut, että taustavärin ja tuon Oranssia-nimen alla olevan kuvan lisäksi olen hieman hionut välilehtiä? Niitä tulee vielä pari lisääkin, kunhan saan sisällöt järjestykseen. Miltä näyttää?

Nämä ja monta muuta ihanaa kukkakuvaa löydät Mansikkatilan mailta Kukkailottelusta!


Voit seurata blogia Facebookin, Blogit.fin, Blogipolun tai Bloglovin’in kautta. Tervetuloa mukaan! :)

Advertisement

6 vastausta artikkeliin “Pysähdytään hetkeen: läsnäoloa paikoillaan tässä ja nyt

 1. Tämä oli mahtava harjoitus ja tuli tarpeeseen. Kauniit kuvatkin olet ottanut :)

  Tykkää

 2. Olen muutaman viikon päästä menossa koulutuspäivään, ja valitsin mindfullness-työpajan ihan itseäni ajatellen. Tosin tuskin siitä on haittaa lapsillekaan..:) Tässä lukiessani jo kokeilin näitä, vaan vieressä pauhaa jääkiekkomatsi, täytyy kokeilla uudelleen, kun on rauha maassa.

  Tykkää

  1. Oi, kivan kuuloinen koulutus! Mäkin haluan! :D Mua kiinnostaisi tosi paljon lapsi-näkökulma mindfulness-jutuissa. Pitää jossain vaiheessa tutustua siihen puoleen lisää!

   Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s