Viisi syytä syödä chia-siemeniä

chian terveysvaikutukset

Olen kuullut paljon hyvää chia-siemenistä, mutta kuvat hyytelöistä ja löllyvistä siemenistä eivät ole saaneet tarttumaan kaupassa siemenpussiin. Kunnes luin, että niissä on reippaasti Omega-3-rasvahappoja ja lamppu syttyi tämän kala-allergikon päässä. Ehkäpä juuri minun olisi syytä kokeilla niitä?

Kokeilin ja yllättäen tykkäsinkin – vanukasta tosin en ole vielä rohjennut kokeilla, mutta jogurtin joukossa siemenet menevät oikein mukavasti!

Siemenet sitovat itseensä paljon vettä, joten ne kannattaa aina liottaa ennen syömistä tai huolehtia muuten juomisesta. Chia-siemeniä suositellaan syötäväksi korkeintaan 1 rkl vuorokaudessa, sillä ne luetaan uuselintarvikkeeksi, josta ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa. Kuitenkin Yhdysvalloissa, jossa chiaa on käytetty pidempään, annoskoko on ilmeisesti kaksi ruokalusikallista.

chian terveysvaikutukset

Chia-siementen terveysvaikutukset

 • omega-3-rasvahappoja on 21 % painosta eli enemmän kuin kaloissa – samoin kalsiumia on 631 mg / 100 g eli reippaasti enemmän kuin kevytmaidossa (jossa on 125 mg / 100 g) – tosin siemeniä ei syödä lähellekään 100 grammaa kerrallaan
 • paljon antioksidantteja, jotka edesauttavat ihovaurioiden parantumista ja estävät ihon ennenaikaista vanhenemista
 • paljon kylläisyydentunnetta lisäävää kuitua, minkä lisäksi siemenet hidastavat ruoansulatusta pitäen nälän poissa pidempään
 • proteiinin, vitamiinien ja kivennäisaineiden yhdistelmä muuttaa ruoan tasaiseksi energiaksi, jolloin myös verensokeri on tasaisempi – joidenkin tutkimusten mukaan siemenillä saattaakin olla suotuisia vaikutuksia kakkostyypin diabetekseen
 • chian sisältämä omega-3 estää tulehduksia, tasapainottaa kolesterolia ja alentaa verenpainetta

Chiareseptejä

Kutusoppaa, limakeittoa vai noidan puuroa? Vai ehkä sittenkin herkullinen ja kaunis superfoodannos?

Ruoka-alkemisti-blogissa on loihdittu chiasta raikkaita kookos-jogurttimaljoja sekä hedelmäisiä chia-vanukkaita. Nyt tiedän, mitä teen viikonloppuna – varsinkin kuningatar-chiahillo kuulostaa nimittäin oikein lupaavalta!

Viikonloppukokki-blogissa puolestaan on hyödynnetty chiaa tuorepuurossa. Meillä vasta tutustutaan tuorepuuroihin, mutta etenkin lapset ovat tykänneet niistä. Ne nopeuttavat kivasti aamuja, joten tämän ohjeen pidän mielessäni sekoitellessani seuraavan kerran omaa puuroani. :)

chia reseptejä
1. ja 2. kuva Ruoka-alkemisti, 3. kuva Viikonloppukokki

Chiaa toisessa muodossa

Tähän asti olen hyödyntänyt siemeniä vain virkatuissa rytmimunissa, mutta viime aikoina olen innostunut kotikosmetiikasta. Sen myötä chiat päätyivät kasvoille ja ovatkin oikein mainio kasvonaamio – ehkä jopa hämmentävän hyvä, sillä kiinnostus kaupan tökötteihin on chian ja muutaman muun hyvän kokeilun myötä pudonnut lähes nollaan.

Millainen on sinun suhteesi chia-siemeniin? Nyt on hyvä hetki jakaa lempparireseptisi! :)

sivukuva42


Voit seurata blogia Facebookin, Bloglovin’n, Blogit.fin ja Instagramin kautta. Tervetuloa mukaan! :)

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Viisi syytä syödä chia-siemeniä

 1. Kyllähän se kutusoppa oli ensi reaktio, kun tutustuin chia-siemeniin, mutta sittemmin niille on löytynyt kyllä käyttökohteita, jossa suutuntuma on mieleinen.

  Lapset ovat tosi ennakkoluuloisia kaiken uuden suhteen, mutta chiakin menee kun on vain tarpeeksi pieninä annoksina :) Mikään ei ole niin taitava kuin äiti, joka saa lapset syömään uusia raaka-aineita

  Liked by 1 henkilö

  1. Mä olen esimerkiksi juuri näiden chia-siementen myötä oppinut ymmärtämään paljon paremmin lasten ennakkoluuloja. Jos mullakin meni pari vuotta että rohkaistuin maistamaan chiaa, niin ei varmaan ihme, etteivät lapsetkaan aina syty suht uusille raaka-aineille, vaikka ne mulle olisivatkin tuttuja. :D

   Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s