Mitä jos ruoka sairastuttaa meidät?

Kuinka paljon mietit, mitä syöt?

Olen syönyt aina suht perusruokaa, mutta vältellyt eineksiä ihan vain koska ne maistuvat pahalta sekä ostanut kotimaista, jos hinta on ollut kohtuullinen. Sen sijaan kalorit, vitamiinit, kivennäisaineet ja luomut – pyh!

Kaloreita en edelleenkään mieti, mutta nuo muut ovat pyörineet mielessä enemmän. Luulin, että syömme suht terveellisesti, mutta luettuani hieman tarkemmin ravinnosta, olen pyörtänyt mieleni ja kääntänyt ruokavaliomme uuteen suuntaan.

Olen aika skeptinen kaikkia faktoja kohtaan ja uskon, että monessa asiassa on mahdotonta löytää absoluuttista totuutta. On kuitenkin monesti hyvä edes pohtia vaihtoehtoisia näkemyksiä ja totuuksia, vaikka pitäisikin edelleen kiinni omista mielipiteistään.

Oletko sinä kuullut allaolevia väitteitä ja ovatko ne saaneet sinut muuttamaan ruokailutottumuksiasi?

Viljojen, maitotuotteiden ja sokerin terveyshaitat

Olen aikoinaan listannut sokerin haittavaikutuksia, ja sokeri taitaakin olla jo aika yleisesti tunnustettu ruoka-aineeksi, jota on hyvä vältellä. Se ei ole kuitenkaan ainoa, joka saa kehomme oireilemaan.

Vehnä (kuten myös muut gluteenipitoiset viljat, ohra ja ruis) muuttuvat suolistossa sokeriksi, ja jatkuvasti korkea insuliinitaso aiheuttaa elimistössä kroonisen tulehdustilan. Se näkyy esimerkiksi suolisto-oireina, kilpirauhasen toiminnan häiriöinä ja iho-ongelmina – joidenkin mukaan jopa reuman ja psoriaksen kaltaiset krooniset sairaudet voivat helpottua gluteenittoman ruokavalion myötä.

Gluteeniviljojen sokeri sekä muut keskushermostoon vaikuttavat aineet addiktoivat päihteiden tavoin, jolloin viljojen syömisestä tulee kierre – kun niitä syö, niitä tekee koko ajan uudelleen mieli. Niillä saattaa olla yhteys myös esimerkiksi masennukseen, sillä jotkut ovat gluteenittoman ruokavalion myötä päässeet eroon masennusoireistaan ja kokeneet itsensä virkeämmiksi. (Lähteet A, B, C ja D.)

SONY DSC

Maidosta liikkuu myös hurjia juttuja – kuinka maito on nykyisin niin käsiteltyä, että se aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää ja kuinka sen hyödyt eivät näy edes tilastoissa. Vaikka Suomi on nimittäin maidonkulutuksen suhteen kärkisijoilla, olemme johdossa myös osteoporoosilistoilla.

Erityisesti rasvattomia maitotuotteita on arvosteltu siitä, että ne ovat pitkälle käsiteltyjä ja ”maitoteollisuuden ylijäämäjätettä”. Maitokeskustelun seuraaminen onkin mielenkiintoista, sillä virallisilla terveyssuosituksilla ja muilla lausunnoilla on valtavan iso näkemysero.

Joidenkin tutkijoiden mukaan maito saattaa vaikuttaa esimerkiksi syöpäriskin kohoamiseen, ja viljojen tavoin se aiheuttaa elimistöön jatkuvan tulehdustilan. Lapsilla maidoton ruokavalio saattaa helpottaa korvatulehduskierrettä ja lieventää aikuisillakin allergia- ja astmaoireita. (Lähteet E, F, G ja H.)

Lehmätlaitumella.jpg

Prosessoidut ruoat

Vaikka ruoan raaka-aineet olisivat itsessään terveellisiä, ihmisillä on oiva taito saada niistä terveydelle haitallisia. Jo pelkästään käsittelemättömät raaka-aineet ovat ravintoköyhempiä kuin ennen, sillä moneen kertaan viljellyistä maista ei siirry niin tehokkaasti kivennäis- ja hivenaineita ruokiin. Toisaalta viljelyssä panostetaan paljon tehotuotantoon, jolloin ruoan laatua tärkeämpää on sen koko ja kasvuvauhti.

Prosessoiduissa elintarvikkeissa ei joidenkin tutkijoiden mukaan ongelma ole lisäaineissa vaan nimenomaan käsittelyprosessissa, jonka aikana elintarvikkeisiin kertyy taudinaiheuttajamolekyylejä. Ne voivat vaikuttaa diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen.

Prosessoidut ruoat lisäaineineen, sokereineen ja huonoine rasvoineen vaikuttavat myös mielenterveyteen, sillä suoliston toiminta vaikuttaa aivojenkin terveyteen. (Lähteet I, J, K, L ja M.)

Porkkanat.jpg

Meidän ruokavaliomme

Osittain mielenkiinnosta ja osittain ylläolevien asioiden aiheuttamasta huolesta johtuen aloin kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Koska ruokavalio näkyy myös ihossa, odotan mielenkiinnolla, löytyisikö tästä viimein ratkaisu kasvojeni lähes parikymmentä vuotta kestäneelle teini-iälle.

Ruoan laatuun huomiota kiinnittäessä sokerit ovat jääneet pois ihan puolihuomaamatta ja maitotuotteidemme käyttö on ollut muutenkin suht vähäistä allergikon takia. Syömme kyllä juustoja ja jogurttia (joka tosin on maustamatonta, suht rasvaista ja homogenoimatonta), mutta maito ei ole koskaan ollut meillä ruokajuomana.

Ajattelen, ettei ruoan ja syömisen pidä tehdä elämää vaikeaksi. Jos elimistö ei oireile isommin, niin ehkä ei ole tarvetta laatia itselleen tiukan ehdottomia ruokavaliopäätöksiä.

bataattiranskalaiset ohje resepti

Olisi todella kiva kuulla, miten sinä määrittelet terveellisen ruoan! Mikä sinun mielestäsi on elimistöllemme hyväksi ja millä on haittavaikutuksia?

Koska olisin toivonut itselleni aivopesua ruoka-asioissa jo aiemmin, harjoitan kevyttä manipulaatiota sinuun. :) Olisin ehkä alkanut syödä aiemminkin avokadoa, jos olisin tiennyt, mitä kaikkea hyvää niissä on! Siksipä ihan puolihuomaamatta hivutan blogiini listauksia erilaisten kasvisten terveysvaikutuksista – mustikan ja chia-siemenet löydätkin jo!

Huomenna nähdään syyslehtien äärellä! Mukavaa lauantaita sinulle! :)


Voit seurata blogia Facebookin, Bloglovin’n, Blogit.fin ja Instagramin kautta. Tervetuloa mukaan! :)

Advertisement

6 vastausta artikkeliin “Mitä jos ruoka sairastuttaa meidät?

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus! Itse olen jättänyt maitotuotteet omasta ruokavaliostani pois niistä syistä, että maito aiheuttaa kehoon melkoisesti erilaisia vaivoja, kuten mm. suolistovaivoja, jotka voi olla joskus tosi pahojakin. Näiden lisäksi ilmenee myös paljon muita oireita. Toinen syy on juurikin se, että en koe maidon olevan hyväksi terveydelle. Maidottoman lisäksi oma ruokavalio on myös lähes kokonaan gluteeniton.

  Itse määrittelen terveellisen ruoan sellaiseksi, joka on puhdasta, ravinnerikasta ruokaa, jota on vähän käsitelty. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että ruoka on mahdollisimman paljon alkuperäisessä muodossaan ja mieluummin siinä ei ole edes ravintosisältötaulukkoa, koska ruoassa on pelkästään sitä itseään. Jos kaupassa jotain tuotetta katsoessa ravintosisältöluettelo on pitkä ja siinä on monia E-koodeja, silloin tuote kannattaa jättää hyllylle.

  Itse en myöskään kaloreita laske, vaan enemmän aina mietin, että se mitä suustani alas laitan, olisi vain mahdollisimman hyvää ja terveellistä mun keholle ja se tuottaa näin hyvää oloa. <3

  Liked by 1 henkilö

  1. Puhdas ja vähän käsitelty ruoka kuulostaa tutulta, sitä kohti mennään myös meillä! Aika monet einekset on meillä jääneet ostamatta jo pitkään joko maun tai allergioiden takia, mutta nyt olen alkanut kiinnittää huomiota esimerkiksi leipiin – osassa on ihan järkyttävät määrät sokeria!

   Tämä koko terveyssuositusasia on jotenkin todella mielenkiintoinen, sillä siinä on niin selvästi kaksi puolta – ne viralliset suositukset ja niitä puoltavat tutkimukset ja sitten taas toisaalta niihin kohdistuva kritiikki, kokemukset ja tutkimukset. Ja esimerkiksi juurikin se, että monet tuntuvat oireilevan maidosta tai gluteenista, vaikka testeissä ei näy virallista allergiaa tai keliakiaa. Jos kuitenkin oireet häviävät ruokavalion myötä, niin kai sekin kertoo aika paljon?

   Kiva kun kommentoit! :)

   Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus terveellisestä ruuasta, jonka kaikki ymmärtää, ei liian vaikeaa keiltä.

  Tykkää

 3. Syön itsetuotettua: kasviksia kasvatamme itse hevosenlannalla ja haemme metsästä marjat ja sienet ja kalan järvestä. Juustoa, jogurttia, mutta en juo yleensä maitoa – olen laktoositon. Leivon itse paitsi ruisleivän, joten käytän kyllä gluteiinia ja perunaa. Emme osta kovinkaan paljon ulkomaisia hedelmiä tms. koska pakastamme oman tuotannon. Hunajankin saamme omilta mehiläisiltämme.

  Tykkää

Kommentti ilahduttaa aina! Sähköposti-, kotisivu- tai nimikohtakaan eivät ole pakollisia. :)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s